Cine a inventat McDonald’s?

Cine a inventat McDonald’s?

Cine a inventat McDonalds
Cine a inventat McDonalds

Fondatorul McDonald`s

V-ati intrebat vreodata cine a inventat McDonald’s? Cine a pus bazele acestei mari companii si cum a devenit atat de populara? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul McDonald’s si care este povestea ce sta in spatele acestei companii de talie mondiala.

McDonald’s este cel mai mare lant de restaurante tip fast-food din lume, servind zilnic aproximativ 68 de miioane de clienti in 119 tari. Cele mai vandute produse sunt hamburgeri, cheeseburgeri, cartofi prajiti, bauturi racoritoare, milkshake-uri, deserturi, iar pentru a multumi toti clientii, McDonald’s a inclus in meniu si salate, sosuri, peste, inghetate si fructe.

Afacerea a inceput in anul 1940, cu un restaurant de gratare deschis de fratii Richard si Maurice McDonald in San Bernardino, California. In 1948, cei doi au reorganizat afacerea si au transformat-o intr-un restaurant de hamburgeri. In plus, au introdus sistemul “Speedee Service” (servicii rapide), un sistem ce a dus la un nou nivel principiile moderne de servicii rapide ale restaurantelor tip fast-food introduse de cei de la “White Castle” cu mai bine de doua decade in urma.

In 1955, Ray Kroc s-a alaturat companiei in calitate de agent de franciza. A observat imediat potentialul imens pe care il avea compania si a inceput sa cumpere, pe rand, lantul de restaurante de la fratii McDonald. Kroc a mentinut sistemul “Speedee Service” introdus de fratii McDonald in 1948 si a standardizat operatiunile, asigurandu-se ca fiecare burger are acelasi gust si in New York si in Tokyo. A impus reguli stricte pentru francize la modul in care era preparata mancarea, marimea portiilor, metodele si timpii de gatire si ambalarea preparatelor. Aceste reguli stricte au fost aplicate si standardelor pentru servirea clientilor, adica banii erau returnati clientilor in cazul in care nu primeau ceea ce comandau sau clientilor ce asteptau mai mult de 5 minute pentru primirea comenzilor. Totusi, Kroc a dat mana libera francizelor sa decida care sunt cele mai bune metode de a face publicitate produselor.

Pe data de 4 mai 1961, compania a obtinut marca inregistrata pentru lantul de restaurante “McDonald’s”. In acelasi an, pe 13 septembrie, compania a obtinut si marca inregistrata pentru logo-ul reprezentativ in forma de “M” dublu arcuit.

Mascota originala a McDonald’s a fost “Speedee”, un om cu un cap de hamburger si cu o palarie de bucatar pe cap, dar din 1967, “Speedee” a fost inlocuit de clovnul Ronald McDonald si a devenit un simbol al companiei ce rezista si in zilele noastre.

Sediul McDonald’s, “McDonald’s Plaza”, se afla in Oak Brook, Illinois. Compania s-a mutat in Oak Brook in anul 1971, dintr-un birou din Chicago. Sediul se afla in locul fostului sediu si a grajdurilor lui Paul Butler, fondatorul Oak Brook.

Un restaurant McDonald’s este operat fie de o franciza, un afiliat sau chiar de compania in sine. Corporatia McDonald’s are venituri din chirie, drepturi de autor, platile de la francize si din vanzarile din restaurantele operate de companie. In 2012, Corporatia McDonald’s a avut venituri anuale de 27,5 miliarde de dolari si un profit de 5,5 miliarde de dolari.

Cu toate criticile aduse la adresa companiei, McDonald’s nu si-a pierdut din popularitate si inca se afla in varful piramidei si continua sa-si mentina prestigiul de cel mai mare lant de restaurante tip fast-food din lume.

Acum ati aflat cine a inventat McDonald’s si care este povestea acestei mari companii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.