Cine a inventat PayPal?

Cine a inventat PayPal?

Cine a inventat PayPal
Cine a inventat PayPal

Compania PayPal

Daca trebuie sa facem anumite tranzactii pe internet, PayPal e o solutie foarte buna. V-ati intrebat vreodata cine a inventat PayPal? Cine a creat acest sistem de tranzactii online? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul PayPal si care este povestea acestei inventii.

PayPal este o afacere internationala de e-commerce care permite platile si tranferurile de bani prin intermediul internetului. Transferurile de bani online servesc drept alternative electronice la metodele traditionale precum cecuri sau ordine de plata. PayPal realizeaza procesele de plata pentru vanzatorii online, site-uri de licitatii si alti utilizatori comerciali, pentru care percepe taxe. Acestea difera in functie de platile realizate si de valuta folosita.

Istoria PayPal a inceput dupa ce compania de servicii financiare pe internet “X.com” a achizitionat “Confinity” in martie 2000. “Confinity” a fost fondata in decembrie 1998 de catre Max Levchin, Peter Thiel, Luke Nosek si Ken Howery, iar in 1999 au lansat un serviciu pentru transfer de bani numit “PayPal”. Sistemul de transfer de bani PayPal avea doar cateva luni cand “X.com” a achizitionat “Confinity”, dar fondatorul “X.com”, Elon Musk, a fost foarte optimist in ceea ce priveste viitorul sistemului. Musk si presedintele si directorul executiv de atunci, Bill Harris, s-au contrazis in aceasta privinta, iar, in mai 2000, Harris a parasit compania. In octombrie 2000, Musk a luat decizia de a inchide celelalte operatiuni bancare pe internet si s-a axat pe dezvoltarea serviciului PayPal. Compania “X.com” a fost redenumita in “PayPal”, iar, in 2001, a avut o crestere rapida, in special datorita folosirii serviciului pe “eBay”.

In februarie 2002, compania a devenit publica, fiind prima companie online care iese pe piata de actiuni dupa atacurile din 11 septembrie 2001. PayPal a fost achizitionata de “eBay” pentru suma de 1.5 miliarde de dolari pe 3 octombrie 2002 si a devenit o filiala detinuta in intregime de acestia, cu sediul la San Jose, California.

In 2008, volumul total de plati prin PayPa, valoarea totala a tranzactilor, era de 60 de miliarde de dolari, inregistrand o crestere de 27% fata de anul precedent, iar in 2009, valoarea tranzactilor a ajuns la 71 de miliarde de dolari, cu 19% mai mult decat in 2008.

PayPal a devenit o metoda de plata folosita de majoritatea utilizatorilor eBay, serviciul concurand cu “Billpoint” de la eBay, de asemenea cu serviciile “c2it” de la “Citibank”, “PayDirect” de la “Yahoo”, “Google Checkout” si cu “BidPay” de la “Western Union”, toate inchizandu-se pe rand de-a lungul anilor. Competitorii din prezent ai PayPal sunt “Wirecard” si “Moneybookers”.

In ianuarie 2008, PayPal a achizitionat “Fraud Sciences”, o companie israeliana aflata la inceput de drum ce se ocupa cu expertiza in riscurile online, pentru suma de 169 de milioane de dolari, pentru a-si imbunatati sistemele de management a fraudelor proprietare. In luna noiembrie a aceluiasi an, compania a achizitionat “Bill Me Later”, o companie online ce oferea credit tranzactional pentru peste 9000 de comercianti online din SUA. In anul 2011, PayPal a anuntat ca isi va extinde afacerea si in afara internetului pentru ca oamenii sa isi poata face platile prin intermediul PayPal si in magazine, iar in 2012, totalul platilor procesate prin PayPal au ajuns la 145 de miliarde de dolari, in primul trimestru din 2012 aducand venituri 1.37 de miliarde de dolari, adica 40% din veniturile companiei “eBay” au provenit de la PayPal.

David Marcus, presedintele PayPal, a anuntat, in iunie 2014, ca isi va parasi functia. Marcus s-a alaturat celor de la PayPal in august 2011, dupa ce compania a achizitionat “Zong”, companie unde a fost fondator si director executiv. Marcus l-a succedat pe Scott Thompson, care a parasit functia de presedinte pentru a se alatura celor de la “Yahoo”.

Compania detine operatiuni semnificante in Omaha, Scottdale, Charlotte, Boston, Batimore si Austin in SUA, in Chennai si Bangalore in India, in Dublin si Dundalk in Irlanda, in Kleinmachnow in Germania si in Tel Aviv in Israel. Din iulie 2007, PayPal a operat in Uniunea Europeana drept o banca cu sediul in Luxembourg.

PayPal este un serviciu care a devenit foarte popular de-a lungul anilor si a ramas in topul celor mai bune companii care ofera servicii pentru tranzactii si plati online.

Acum ati aflat cine a inventat PayPal si care este povestea acestei companii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.