Cine a inventat imprimanta?

Cine a inventat imprimanta?

Cine a inventat imprimanta

Cine a inventat imprimantaIn lumea calculatoarelor, imprimanta este un obiect periferic care transpune un document electronic intr-unul fizic. Unele imprimante pot imprima documente stocate pe card-uri de memorie, camere digitale sau scanere. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat imprimanta? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul imprimantei si de ce a ajuns aceasta sa fie un obiect important, atat la locul de munca, cat si in casele noastre.

Imprimantele comerciale, destinate consumatorilor, sunt create pentru un volum redus de imprimari, care nu necesita timp de pregatire pentru a porni imprimarea documentelor. Totusi, imprimantele sunt, in general, dispozitive lente, tinand cont ca un rulaj de 30 de pagini pe minut este considerat rapid, imprimantele mai ieftine, accesibile consumatorilor, ruleaza mult mai lent. Cea mai buna varianta de imprimare profesionala, la o scara larga, a ramas tipografia, dar in ultima perioada, imprimantelor le-au crescut performantele si calitatea in indeplinirea sarcinilor, iar majoritatea imprimarilor se fac la comanda de catre imprimantele locale. Acestea au preluat si procesele de imprimare a fotografiilor, imprimantele foto digitale devenind foarte comune.

Inventatorul primei imprimante din lume a fost Charles Babbage. In sec XIX, Babbage a creat un aparat actionat mecanic numit motorul diferential, care a folosit aceleasi principii mecanice ca si cele ale imprimantei de astazi. Babbage a fost unul din pionierii calculatorului modern, considerat de multi ca “tatal calculatorului”.

Imprimantele pot fi clasificate dupa tipul tehnologiei pe care o folosesc, multe tehnici fiind disponibile pentru comercializare. Alegerea tehnologiei de imprimare are un efect urias asupra costului imprimantei si a costului de operare, a vitezei, a calitatii si a penrmanentei documentelor.

Viteza de imprimare la imprimantele timpurii se masura in caractere pe minut, la imprimantele de caractere sau linii pe minut, la imprimantele de linii. La imprimantele moderne, viteza se calculeaza in pagini pe minut. Aceste masuratori sunt folosite mai mult ca si unelte de marketing si nu sunt la fel de bine standardizate ca si randamentele tonerului. De obicei, paginile pe minut se refera mai mult la imprimarea documentelor monocromatice decat la pozele color cu densitate mare, ceea ce ar incetini imprimarea.

Din 2005, monopolul vanzarilor de imprimante laser sau cu cerneala il detine compania HP, astazi avand 46% din vanzarile de imprimante cu cerneala si 55,5% din vanzarile de imprimante laser.

Imprimantele multifunctionale au aparut pentru a usura muca de birou, avand incluse, pe langa imprimanta traditionala si copiator, scaner si fax, toate intr-un singur aparat. Aceste multifunctionale au devenit indispensabile in toate birourile.

In zilele noastre imprimantele nu lipsesc din birouri si din casele oamenilor. Au devenit indispensabile, fiind folosite atat de adulti, cat si de copii. Acum stici cine a inventat imprimanta si cat de mult ne ajuta la indeplinirea sarcinilor de birou. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.