Cine a inventat Android?

Cine a inventat Android?

Cine a inventat Android
Cine a inventat Android

Sistemul de operare Android

Majoritatea aparatelor electronice din zilele noastre sunt aparate inteligente, care proceseaza informatiile din mediul inconjurator, dar procesarea informatiilor nu ar fi fost posibila fara un sistem de operare. Unul din cele mai cunoscute si mai optimizate sisteme de operare este Android. Vi-ati pus vreodata intrebarea: cine a inventat Android? Cine a inventat acest sistem de operare? Ei bine, in cele ce urmeaza veti descoperi cine este inventatorul sitstemului de operare Android si cat de popular este acesta.

Android este un sistem de operare mobil bazat pe nucleul Linux si dezvoltat de Google. Cu o interfata pentru utilizator bazata pe manipulare directa, Android este proiectat in principiu pentru dispozitive mobile cu ecran tactil precum smartphone-uri sau tablete, cu interfete specializate pentru televizoare (Android TV), masini (Android Auto) si ceasuri de mana (Android Wear). Sistemul de operare foloseste intrari tactile care corespund cu actiunile lumii reale precum alunecare, atingere, lovire sau ciupire pentru a manipula obiectele de pe ecran. Desi a fost creat pentru ecranul tactil, a fost folosit si in console de jocuri, camere digitale si alte electronice.

Istoria Android

Corporatia Android Inc. a fost fondata in octombrie 2003, in Palo Alto, California, de catre Andy Rubin (cofondator “Danger”), Rich Miner (cofondator “Wildfire Communications Inc.”), Nick Sears (vicepresedinte la “T-Mobile”) si Chris White (coordonatorul dezvoltarilor de interfata si design la “WebTV”) pentru a dezvolta, in cuvintele lui Rubin “dispozitive mobile mai inteligente care sunt mult mai constiente de locatia si preferintele detinatorului”. Primele intentii ale companiei a fost de a crea un sistem de operare avansat pentru camere digitale, dar deschiderea pe piata a acestor dispozitive nu era indeajuns de mare, iar eforturile companiei s-au reorientat spre productia de sisteme de operare pentru smartphone-uri care sa concureze cu “Symbian” si “Windows Mobile”. In ciuda reusitelor anterioare ale fondatorilor si ale primilor angajati, Android Inc. a operat in secret, spunand doar ca lucreaza la programe pentru telefoane mobile.

Google a preluat Android Inc. pe 17 august 2005, iar angajatii importanti ai Android Inc. inclusiv Runbin, Miner si White, au ramas la companie si dupa achizitie. Nu se cunosetau prea multe despre Android Inc. la acea vreme, dar se specula ca Google planuia sa intre pe piata telefoanelor mobile odata cu aceasta mutare.

Inainte de a lansa varianta sistemului de operare Android beta, au existat cel putin doua prezentari interne in Google si OHA, avand diferite nume de cod: “Astro Boy”, “Bender” si “R2-D2”. Dan Morill a creat unele din primele mascote pentru logo, dar versiunea curenta a logo-ului vrede Android a fost proiectata de Irina Blok. Managerul de proiect, Ryan Gibson, a conceput schemele de nume pe care le-a folosit in majoritatea prezentarilor publice incepand cu Android 1.5. Versiunea Android beta a fost lansata pe data de 5 noiembrie 2007, pe cand trusa de dezvoltare a programelor (SDK) a fost lansat pe 12 noiembrie 2007. Data de 5 noiembrie a ramas cunoscuta ca ziua de nastere Android. Android 1.0, prima versiune comerciala a sistemului de operare a fost lansat pe data de 23 septembrie 2008. Primul dispozitiv comercial care a folosit sistemul de operare Android a fost smartphone-ul “HTC Dream”.

Pe langa sistemul de operare Android, compania produce, in colaborare cu Google, si dispozitive electronice precum tabletele “Nexus”. Din 2011, Android are cea mai mare baza de sisteme de operare instalate pe dispozitivele mobile din lume, iar din 2013, dispozitivele cu sistemul Android se vand mai mult decat dispozitivele cu sisteme de operare “Windows”, “iOS” si “MacOS” combinate, astfel devenind cel mai popular sistem de operare din lume.

Acum ati aflat cine a inventat Adroid si cat de popular este acest sistem de operare. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.