Cine a inventat Youtube?

Cine a inventat Youtube?

Cine a inventat Youtube
Cine a inventat Youtube

Compania Youtube

V-ati intrebat vreodata cine a inventat Youtube? Cine a venit cu ideea de a crea un website care sa permita vizualizarea videoclipurilor de pe internet? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul Youtube si ce impact a avut acest website in lumea internetului.

Youtube este un website destinat utilizatorilor pentru a putea incarca videoclipuri proprii si pentru a vizualiza videoclipurile altora. Utilizatori din intreaga lume incarca si vizualizeaza videoclipuri pe Youtube, in zilele noastre fiind o filiala a companiei Google.

Desi in momentul de fata Youtube este cel mai popular website video, acesta a fost lansat destul de recent, in anul 2005. Website-ul a fost creat de trei fosti angajati la PayPal: Chad Hurley, Steve Chen si Jawed Karim. Hurley a studiat design-ul la Universitatea Indiana din Pennsylvania, iar Chen si Karim au studian stiinta computer-elor la Universitatea din Illinois.

fondatorii youtube

Fondatorii Youtube

Conform relatarilor adesea repetate in media, Hurley si Chen au dezvoltat ideea pentru Youtube in primele luni ale anului 2005, dupa ce au intampinat niste dificultati cu cateva videoclipuri. Videoclipurile au fost facute de cei doi la o petrecere si nu au gasit o metoda pentru a le trimite unul altuia. Karim sustine ca nu a fost la acea petrecere si neaga aceste relatari.

Karim a spus ca ideea pentru Youtube a venit din 2004 cand Janet Jackson a avut un incident neplacut la Super Bowl-ul american si cand tsunami-ul a lovit India in acelasi an. Karim nu a gasit videoclipuri de la aceste intamplari ceea ce a dus la ideea de a crea un website video.

Primul sediu Youtube a fost situat deasupra unei pizzerii si a unui restanurant japonez din San Mateo, California. Domeniul www.youtube.com a fost activat pe 14 februarie 2005, iar website-ul a fost dezvoltat in lunile anterioare. Youtube a fost fondat ca o tehnologie indrazneata, pornind cu o investitie de 11,5 milioane de dolari de la “Sequoia Capital” in perioada noiembrie 2005 – aprilie 2006.

Primul videoclip pe Youtube a fost incarcat pe 23 aprilie 2005, intitulat “Me at the zoo” (“eu la gradina zoologica”) si il prezinta pe Jawed Karim la Gradina Zoologica din San Diego. Youtube a oferit publicului o versiune de testare a site-ului in mai 2005, sase luni inaintea lansarii oficiale. Site-ul a crescut rapid si in iulie 2006 compania a anuntat ca sunt incarcate mai mult de 65 000 de videoclipuri zilnic, iar site-ul a inregistrat 100 milioane de vizualizari pe zi.

In octombrie 2006, Google Inc. a cumparat actiunile Youtube pentru suma de 1,65 miliarde de dolari, iar afacerea a fost finalizata pe 13 noiembrie 2006. Astazi, Youtube este o filiala a companiei Google.

Majoritatea continutului de pe Youtube a fost incarcat de utilizatori individuali, dar corporatii media precum CBS, BBC, Vevo, Hulu si alte organizatii ofera material prin Youtube ca parte a unui program de parteneriate. Utilizatorii neinregistrati pot vizualiza videoclipuri, iar cei inregistrati pot incarca un numar nelimitat de videoclipuri.

Din 2005 pana astazi, Youtube a crescut si a devenit cel mai popular website video din lume cu milioane de vizitatori de pe intreg mapamondul.

Acum ati aflat cine a inventat Youtube si cat de popular a devenit intr-un timp atat de scurt. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.