Cine a inventat Adidas?

Cine a inventat Adidas?

Cine a inventat adidas
Cine a inventat adidas

Compania Adidas

Adidas AG este o corporatie multinationala germana care proiecteaza si fabrica incaltaminte, imbracaminte si accesorii sportive. Compania are sediul in Herzogenaurach, Bavaria, Germania si detine trustul “Adidas Group” din care fac parte “Reebok”, “TaylorMade-Adidas”, “Rockport” si 9,1% din clubul “FC Bayern Munich”.

Istoria Adidas

Adolf Dassler a fost inspirat de o singura idee cand a facut primii pantofi in 1920, la varsta de 20 de ani. Vizunea sa a fost de a oferi fiecarui atlet cea mai buna incaltaminte pentru disciplina la care activa. Acesta a fost principiul lui care l-a urmarit pana a murit in 1978.
700 de brevete si alte drepturi de proprietate industriala la nivel mondial sunt dovada cautarii sale pemrmanente pentru perfectiune.

Pe 1 iulie 1924, fratele mai mare al lui Adolf, Rudolf Dassler, a intrat si el in afacerea fratelui sau si, impreuna, au pus bazele “Fabricii de Pantofi a Fratilor Dassler (Gebruder Dassler Schuhfabrik)”. Cei doi frati au inceput aventura in curatatoria mamei lor, dar, in acea perioada, furnizarea cu energie electrica a orasului era subreda, iar cei doi erau nevoiti uneori sa apeleze la forta fizica, mai exact la pedalarea la o bicicleta stationara, pentru a actiona echipamentul.

Fiind un cizmar calificat, Adolf “Adi” Dassler a inceput sa produca proprii pantofi sport in curatatoria mamei sale. Tatal sau, Christoph Von Wilhelm Dassler, care lucra intr-o fabrica de pantofi si fratii Zehlein, care produceau crampoanele lucrate manual in fieraria lor pentru incaltamintele de alergat, l-au sprijinit pe Dassler sa-si porneasca propria afacere. Primii sai pantofi realizati din putinele materiale disponibile in perioada dificila de dupa razboi, au fost produsi din panza. El insusi fiind un altlet pasionat, de la bun inceput Adi Dassler a fost in contact strans cu practicantii sportului si a fost mereu prezent la evenimente sportive importante.

Adi Dassler

Adi Dassler

Adi Dassler si-a concentrat munca pe discipline clasice de atletism. Sportivii purtau pantofi speciali de la atelierul sau pentru prima data in 1928 la Jocurile Olimpice de la Amsterdam.

La Jocurile Olimpice din 1936 Dassler s-a furisat in Satul Olimpic si l-a convins pe atletul american Jesse Owens sa concureze cu pantofii sai. Owens a castigat patru medalii de aur in acel an, iar succesul sau le-a oferit o reputatie buna pantofilor lui Dassler printre cei mai cunoscuti sportivi ai lumii. Scrisori din intreaga lume au ajuns pe birourile fratilor, de la sportivi si antrenori interesati in pantofii lor.

Afacerea a explodat, iar fratii Dassler au ajuns sa vanda in jur de 200.000 de perechi de pantofi anual inainte de Al Doilea Razboi Mondial. La mijlocul anilor 1930, Adi Dassler facea 30 de perechi de pantofi diferiti pentru 11 sporturi diferite si avea o forta de munca de aproape 100 de angajati. In mai putin de doua decenii, Adidas a crescut si devenit lider mondial pentru producerea de incaltaminte sport.

In timpul razboiului s-a produs o ruptura intre cei doi frati, dupa un bombardament al Aliatilor in 1943. Adi Dassler si sotia sa au fugit intr-un adapost unde se aflau Rudolf si familia sa. Adi a exclamat: “Iar au venit nemernicii acestia”, referindu-se la avioanele Aliatilor, dar Rudolf a fost convins ca se refera la el si la familia lui. Ulterior, acesta a fost prins de catre soldatii americani si a fost acuzat ca fiind un membru Waffen SS (ceea ce nu era) si a fost convins ca fratele sau l-a denuntat. Dupa tulburarile celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Adi Dassler a avut un nou inceput. In 1947, cu 47 de muncitori, a inceput sa puna in practica cunostinetele dobandite din perioada de dinainte de razboi si, de asemenea, au fost concepute idei noi. Adi Dassler a realizat primii pantofi sport de dupa razboi din panza si cauciuc de la rezervoarele de combustibil americane. Cei doi frati s-au despartit in anul 1947, cu Rudi deschizand o noua firma numit “Ruda” (RUdolf DAssler), ulterior redenumita “Puma”, iar pe 18 august 1949 Adi a fondat firma “Adidas AG” (ADi DAssler).

Descoperirea a venit pentru Adi Dassler atunci cand Germania a castigat Cupa Mondiala de fotbal in 1954. In legendara finala impotriva Ungariei, echipa a purtat ghete cu surub in stifturi produse de Adidas.

In paralel cu evolutia rapida in sport, Adi Dassler sa straduit sa specializeze si sa optimizeze produsele sale. A fost primul antreprenor care a utilizat promovarea sportului in scopul de a face publicul constient de inovatiile sale. El a inceput sa foloseasca sportivi cunoscuti pentru a face publicitate produselor sale. Multi atleti celebri cum ar fi Jesse Owens, Muhammad Ali, Max Schmeling, Sepp Herbenger, Franz Beckenbauer s-au numarat printre prietenii familiei Dassler.

Publicitatea agresiva a devenit una dintre pietrele de temelie ale politicii sale corporative. De aici inainte, Adi Dassler a venit cu o inovatie de produse pentru fiecare eveniment major, documentarea superioritatii de incaltaminte sport Adidas. In contact permanent cu sportivii activi intr-o mare varietate de discipline, el a dezvoltat pantofi pentru aproape orice sport. Impreuna cu fiul sau Horst, Adi Dassler a creat o companie internationala care a fost si este prezenta la toate evenimentele sportive din lume.

De la mijlocul anilor 1960, Adidas a inceput sa produca imbracaminte de concurenta si de formare. Productia mingii a inceput in 1963, iar in 1970 mingea de joc oficiala la toate evenimentele majore de fotbal a fost din productia adidas.

Adi Dassler a murit in 1978, la varsta de 78 de ani. Ideile sale, evolutia si numele sau vor continua sa ajute sportivii in eforturile lor de a-si depasi limitele performantei in noul mileniu.

Dupa moartea lui Adi Dassler, vaduva Kathe si fiul sau Horst au preluat conducerea companiei. Horst Dassler perfectionat de oportunitatile oferite de promovare a sportului. Sub conducerea sa, Adidas a devenit un lider mondial in sectorul de inovatii in marketing sportiv. El a fost, de asemenea, responsabil pentru stabilirea marcii in Franta. Horst Dassler a murit pe neasteptate in 1987, la varsta de 51 de ani.

In 1989, compania Adidas a fost transformata intr-o societate (“Aktiengesellschaft”). La inceputul anilor 1990, dupa o perioada de tranzitie dificila, Adidas a revenit la radacinile sale si la obiectivul sau initial. Producerea de produse de top a devenit din nou principiu de baza al companiei. In 1991 adidas a lansat o linie de echipamente , incaltaminte functionala orientata spre performanta si imbracaminte.

In 1993 , Robert Louis-Dreyfus a preluat conducerea companiei. Francezul a initiat revenirea la trei dungi. In 1995, ponderea Adidas a fost unul dintre cele mai interesante introduceri noi de pe piata de capital. In 1997, Adidas AG si grupul Salomon s-au asociat pentru a forma Adidas-Salomon AG.

In octombrie 2005, segmentul business Salomon, inclusiv filialele si barndurile “Salomon”, “Mavic”, “Bonfire”, “Arc`Teryx” si “Cliche” au fost vandute la finlandezii de la “Amer Sports Corporation”.

Pe 31 ianuarie 2006, a fost achizitionata compania “Reebok International Ltd.”. Pe data de 11 aprilie a aceluiasi an Adidas a anuntat semnarea unui contract pe 11 ani prin care firma devenea furnizorul oficial de echipament sportiv pentru NBA. Astfel Adidas se obliga sa produca tricouri si produse precum versiuni de pantofi de baschet in culorile echipelor. Acest contract in valoare de peste 400 de milioane de dolari a luat locul unui contract realizat cu “Reebok” realizat in 2001 pe o durata de 10 ani.

Adidas a anuntat, pe data de 3 noiembrie 2011, achizitionarea brandului de exhipamente sportive “Five Ten” printr-o intelegere de cumparare a actiunilor. La sfarsitul anului 2012 compania a raportat cele mai mari venituri din istorie ajungand la suma de 14,88 miliarde de dolari, iar directorul executiv Herbert Heiner si-a exprimat optimismul pentru anii urmatori. In ianuarie 2015 Adidas a lansat prima aplicatie mobila din industrie care permite clientilor sa aiba acces si sa rezerve pantofii aflati in editie limitata. Adidas este una din cele mai apreciate si mai puternice companii producatoare de echipamente sportive din lume, fiind cel mai mare producator din Europa si al doilea din lume, dupa “Nike”.

In continuare va invitam sa urmariti un filmulet (aprox. 3 min) despre Adolf Dassler si Adidas:

Acum ati aflat cine a inventat Adidas si care este istoria acestei mari companii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.