Cine a inventat matasea?

Cine a inventat matasea?

Cine a inventat matasea

Cine a inventat mataseaV-ati intrebat vreodata cine a inventat matasea? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul matasii si cum a devenit aceasta inventie un material extrem de folosit.

Matasea este o fibra de proteina naturala, ce poate fi tesuta in textile. Fibra de proteina de matase este compusa in principal din fibroina si este produsa de anumite larve de insecte pentru a-si face coconul. Cea mai cunoscuta fibra este produsa de larvele de dud, cunoscute si sub numele de viermi de matase, crescuti in captivitate.

Matasea isi are originile in China. Dupa relatarile chinezilor, prima persoana care a facut descoperirea a fost consoarta Imparatului Galben, Hsi Leng Shih in anul 3000 i.Hr. Intr-o zi, ea s-a asezat sub un dud din gradina regala sa se bucure de un ceai. La un moment dat, un cocon a cazut in ceai, iar aceasta a observat cum firul de matase se intinde in lichid. De atunci, ea a inceput sa creasca viermi de matase si, de asemenea a inventat razboiul de tesut. In onoarea descoperirii ei, a primit titlul de “Zeita a Matasii”.

O descoperire recenta tine sa contrazica legenda. Dupa cateva sapaturi arheologice, s-au descoperit o ceasca de fildes inscriptionata cu cu modele de viermi de matase impreuna cu echipamente de recoltare a matasii. Aceste elemente sunt considerate a avea 6000-7000 de ani vechime. Acest lucru a condus la anumite teorii ca matasea ar fi fost inventata in urma cu aproximativ 10 000 de ani.

In China, matasea era purtata doar de catre imparat, de consoarta si de mosteniorul acestuia, oamenii de rand neavand drepta sa poarte tesaturi din matase. Matasea importanta din punct de vedere economic pentru China, astfel a devenit un secret bine pastrat. Orcine dezvaluia metodele productiei de matase risca pedeapsa cu moartea.

Matasea a facut drumul sau spre Europa prin intermediul persilor in anul 1200. Italia a angajat mii de producatori de matase in prima ferma de matase din regiune. Astazi, matasea este produsa in intreaga lume, dar locul nasterii sale, China, ramane cel mai mare producator al acestui minunat material.

Acum ati aflat cine a inventat matasea si ce poveste interesanta se ascunde in descoperirea acesteia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.