Cine a inventat evantaiul?

Cine a inventat evantaiul?

Cine a inventat evantaiul
Cine a inventat evantaiul

Istoria evantaiului

Un obiect firav, pliabil sau nu, pe care il folosim sa ne aparam de caldura. Este purtat in special de doamne si este considerat, nu doar un obiect functional, ci si un accesoriu vestimentar. Este vorba de evantai, de acel obiect ce ofera eleganta unei doamne si totodata si o protectie impotriva caldurii. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat evantaiul? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul evantaiului si care este povestea acestei inventii.

Evantaiul este un accesoriu folosit pentru a produce un curent de aer cu scopul de a ne racori. De-a lungul timpului, evantaiul a fost realizat din spite de os, lemn sau plastic, imbinate cu un material subtire precum hartie, matase, dantela, voal si ornamentate cu diferite accesorii cum ar fi penele de strut sau de paun, paiete sau bijuterii.

Parerile sunt impartite atunci cand vine vorba de originile evantaiului. Ruinele arheologice si textele antice prezinta folosinta evantaiului in Grecia Antica cel putin din secolul IV i.Hr. si era cunoscut sub numele de “rhipis”. Totodata, s-au gasit in mormintele vechilor faraoni, evantaie pe care le foloseau sclavii pentru a le tine racoare stapanilor. Evantaiele egiptenilor erau realizate din frunze mari de palmier sau din pene carora le era atasata o coada lunga. Cateva evantaie din aur impodobite cu pene de strut au fost descoperite in mormantul “copilului faraon” Tutankamon.

Cel mai vechi evantai chinezesc ce inca supravietuieste dateaza din secolul II i.Hr. si este realizat din bambus. Pentru chinezi, evantaiul era un indiciu al statutului social si era un privilegiu sa fie purtat. In timpul Dinastiei Song, artisti cunoscuti erau angajati sa picteze evantaie. Dansul chinezesc al evantaiului a aparut in secolul al VII-lea.

In Europa, in timpul Evului Mediu, evantaiul a fost absent. Cel mai vechi evantai al Europei Crestine a fost un evantai ceremonial numit “flabellum”, intalnit in secolul al VI-lea. Evantaiele de mana au fost reintroduse in Europa, in secolele XIII si XIV si au fost aduse de cavalerii cruciati din Orientul Mijlociu. In secolul XV, negustorii portughezi au adus adus evantaie din China si Japonia si au devenit foarte populare, dat fiind faptul ca, in Spania, dansatorii de flamenco folosesc evantaiul in timpul reprezentatiilor lor. Evantaiul pliabil a fost introdus in Europa din Asia Estica, in secolul al XVII-lea si a devenit extrem de popular.

Se spune ca la curtile regale din Anglia, Spania si alte tari, evantaiele erau folosite, intr-un mod mai mult sau mai putin secret, pentru un tip de comunicare codificata. Acest limbaj al evantaielor era o cale de a combate eticheta sociala foarte restrictiva.

In zilele noastre, evantaiul este folosit ca un obiect functional, dar si ca un accesoriu de moda. Doamnele si domnisoarele il asociaza cu imbracamintea pentru a le conferi o imagine eleganta si o aura romantica. In zilele calduroase, evantaiul este folosit pentru a ne racori, chiar si barbatii il folosesc cateodata.

Acum ati aflat cine a inventat evantaiul si care este istoria din spatele acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.