Cine a inventat cerceii?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat cerceii? Ei bine, nu se stie exact cine este inventatorul cerceilor, in schimb putem spune ca sunt bijuterii care dateaza inca dinaintea erei noastre.
Cerceii sunt obiecte de bijuterie care sunt atasati urechilor printr-o perforare (piercing) a lobului, exceptie in cazurile in care cerceii sunt cu clema, iar acestia se prin foarte usor. Sunt purtati de ambele sexe, dar in special de femei. Cerceii pot fi fabricati din materiale precum aur, argint, bronz, inox, platina, lemn, plastic, sticla sau pietre pretioase. Marimile si formele difera, totul depinzand de gusturile fiecaruia.
Perforarea urechii este una din cele mai vechi metode de modificare a corpului. Dovezi ale purtarii cerceilor pot fi vazute pe peretii ruinelor din Persepolis, Persia Antica (astazi in Iran), unde sunt imagini cu soldati ai Imperiului Persan purtand cercei. Alta dovada a purtarii cerceilor apare in inscrierile biblice, unde se precizeaza ca Aron le-a cerut israelitilor sa le dea toti cerceii copiiilor si alte bijuterii pentru a le indeplini cerintele.
In anii 1590, in perioada renascentismului englezesc, cerceii au devenit foarte populari in randul nobililor. Printre marinari, un cercel in ureche simboliza faptul ca au navigat in jurul lumii sau ca au trecut ecuatorul. Era un obicei ca marinarii sa poarte un cercel de aur drept rasplata unor funeralii in cazul in care mureau inecati in mare, astfel daca erau adusi la mal de apa, cercelul servea drept plata pentru o inmormantare adecvata.
Pe la sfarsitul anilor 1950 si inceputul anilor 1960, a reinceput moda de a purta cercei, dar cum nu exista o piata deschisa pentru executarea perforarilor si vanzarea cerceilor, majoritatea perforarilor se faceau acasa. Adolescentele obisnuiau sa tina petreceri ale cerceilor, unde isi faceau procedura de perforare una alteia. Un astfel de eveniment a fost realizat in filmul “Grease”, produs in anul 1978, dar actiunea in film petrecandu-se in 1959.
Pana la mijlocul anilor 1960, cativa fizicieni ofereau servicii de perforare a urechii. Simultan, magazinele din Manhattan, New York, erau printre primele locatii non-medicale in care se executau perforari.
Cerceii au devenit foarte populari intre membrii comunitatilor punk rock la inceputul anilor 1970. Mai tarziu, in anii 1980, barbatii au inceput sa poarte si ei cercei, un exemplu fiind George Michael din trupa “Wham!”, care a purtat cercei in ambele urechi.
Perforarile duble la o ureche sau la ambele urechi a inceput sa devina populare in anii 1970, iar mai tarziu au inceput sa apara si perforarile multiple, astazi existand perforari specializate ale cartilagiului urechii, chiar si extinderea lobului, o practica deja existenta in triburile indigene.
Cerceii sunt folositi si in scopuri religioase. Spre exemplu, in India, toate fetele si cativa baieti trec printr-o ceremonie religioasa inainte de a implini cinci ani, unde li se aplica cercei in urechi. Obiceiuri asemanatoare sunt practicate in mai multe tari asiatice inclusiv Nepal, Laos si Sri Lanka, desi aici traditia spune ca baietii asteapta pana la adolescenta pentru a purta cercei. Totusi, ei nu poarta mai mult de un cercel in fiecare ureche, considerand ca este o lispa de respect daca ar purta mai multi.
In zilele noastre, cercei sunt folositi ca si accesorii de infrumusetare, folositi nu numai pentru urechi, ci pentru tot corpul. Acum stiti cine a inventat cercei si cum au ajuns la moda in zilele noastre. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts