Cine a inventat fierul de calcat?

Cine a inventat fierul de calcat?

Cine a inventat fierul de calcat

Cine a inventat fierul de calcatVa puteti imagina cum ar fi aratat hainele noastre daca nimeni nu ar fi inventat fierul de calcat? Ar fi fost oribil sa le purtam mototolite si pline de cute. Dar cine a inventat fierul de calcat? Cine ne-a ajutat sa avem haine mai frumoase si mai elegante? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul fierului de calcat.

Fierul de calcat este o unealta ce se foloseste la netezirea materialelor textile. Talpa fierului se incalzeste cu ajutorul unei rezistente din interiorul acestuia, iar netezirea tesaturilor se face prin apasare. Fiarele de calcat au incluse si un recipient pentru apa, deoarece unele materiale, precum bumbacul, necesita un aport de apa ca legaturile sa poata fi desfacute si cutele sa fie netezite.

In China secolului I inaintea erei noastre, se foloseau un tip de castroane din metal umplute cu apa fierbine pentru a netezi tesaturile. Inca din secolul I e.n. chinezii au folosit vase metalice umplute cu mangal.

Europenii au inceput din secolul al XVII-lea sa foloseasca placi de fonta triunghiulare prevazute cu maner. Ulterior, au aparut si fierul de calcat din fonta umplut cu mangal. In zona Kerala din India se foloseau nuci de cocos in locul carbunilor, deoarece au acealeasi capacitati de ardere. Aceasta metoda inca se mai foloseste in acea zona pentru ca sunt caderi de curent foarte dese.

Inainte de aparitia fierului de calcat in magazine, femeile decurgeau la metode ingenioase de a face hainele sa arate mai prezentabile, fara cute. Procedurile timpurii includeau presarea manuala, folosind aburi sau proceduri de rulare pentru a indrepta hainele.

Henry W. Seely, un inventator american nascut in Richville, Kentucky, dar cu domiciliul in New York, a inventat primul fier de calcat incalzit electric la data de 6 iunie 1882. Din nefericire, fierul de calcat nu avea o metoda de a controla caldura produsa, iar acest lucru facea ca utilizarea acestuia sa fie mai dificila. In 1920 a fost inventat fierul de calcat electric cu termostat. Acesta permitea controlul temperaturii dorite pentru calcat. Fierul de calcat cu abur a fost inventat de Thomas Sears.

Una dintre cele mai mari colectii de fiare de calcat, ce numara 1300 de exemple istorice din Germania si din alte parti ale lumii, este gazduita in Castelul Gochsheim, langa Karlsruhe, Germania. Colectii importante de fiare de calcat sunt detinute de multe muzee etnografice din toata lumea. Spre exemplu, in Ucraina, aproximativ 150 de fiare de calcat fac parte din expozitia de la Castelul Radomysl.

Toate aceste produse ce le folosim pentru a face hainele mai prezentabile nu ar fi existat daca Seely nu le-ar fi inventat.

Acum ati aflat cine a inventat fierul de calcat si cat de imporatanta este inventia fierului de calcat pentru societatea umana. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.