Cine a inventat fermoarul?

Cine a inventat fermoarul?

Cine a inventat fermoarul

Cine a inventat fermoarulCu totii il avem la bluze, la pantaloni, la fuste, la genti sau la orice alt lucru din material care trebuie inchis sau deschis cu usurinta. Este vorba de fermoar. Fermoarul este compus din doua randuri de material cu dinti pe margine care sunt facuti sa se intersecteze, cu ajutorul unui cursor, astfel legand cele doua randuri intre ele. Dar v-ati intrebat vreodata cine a invenatat fermoarul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul fermoarului si istoria acestuia.

Inventatorul masinii de cusut, Elias Howe, a patentat in 1851 “Inchiderea continua, automata a hainelor”. Poate din cauza succesului avut cu masina de cusut, el nu a incercat sa-l lanseze pe piata prea serios, astfel ca nu s-a bucurat de o mare recunoastere. Mecanismul lui Howe era mai degraba un cordon mai elaborat decat un adevarat fermoar.

Whitcomb Judson inventeaza “Incuietoarea Carlig”, un dispozitiv care a fost mai mult pentru fixarea pantofilor. Impreuna cu omul de afaceri colonel Lewis Walker, Judson incepe fabricarea noului dispozitiv la “Universal Fastener Company”, iar in 1893, la Targul Mondial din Chicago, isi lanseaza inventia. Desi nu s-a bucurat de un succes prea mare, Judson totusi este uneori creditat ca inventatorul fermoarului, acesta nereusind sa creeze un dispozitiv practic.

Compania se muta la Hoboken, New Jersey, in 1901 si dupa reorganizare devine “Fastener Manufacturing and Machine Company”. Suedezul-american Gideon Sundback se angajeaza la companie in 1906. Avand abilitati tehnice foarte bune si dupa casatoria cu fiica directorului de fabrica, Sundback obtine functia de designer sef. Compania se muta din nou, ajungand in Meadville, unde opereaza o mare parte a secolului XX, sub numele de “Talon Inc.”. Dupa moartea sotiei in 1911, Sundback isi dedica timpul cercetarii si imbunatatirii acestor incuietori, iar in decembrie 1913 proiecteaza primul fermoar modern. Drepturile fiind detinute de compania din Meadville, acesta isi pastreaza drepturile non-SUA si se muta in Canada, unde isi deschide firma “Lightning Fastener Co.”.

In 1917, Gideon Sundback primeste brevetul pentru “fermoare separabile”. De asemenea, a inventat si masina de productie pentru fermoare, reusind astfel sa produca aproximativ 100 de metri de fermoar pe zi. Cele doua utilizari principale ale fermoarului in primii sai ani a fost inchiderea cizmelor si a pungilor de tutun.

In anii 1930 se lanseaza o campanie de vanzari de imbracaminte cu fermoar pentru copii. Campania incuraja folosinrea fermoarelor pentru a spori increderea de sine la copiii mici, fermoarele fiind usor de folosit, iar cei mici se puteau imbraca singuri. In 1937, fermoarul castiga lupta cu butonul, designerii francezi folosind fermoar pentru pantalonii barbatesti.

NASA a dezvoltat fermoarele etanse pentru costumele spatiale, fermoarele fiind capabile sa retina presiunea aerului din interiorul costumului in vidul spatial. Fermoare asemanatoare s-au produs si pentru costumele de scufundari.Cea mai recenta inovatie in design-ul fermoarului este intorducerea unui model care se poate deschide la ambele capete.

Astazi, fermoarul este de departe cea mai raspndita forma de inchidere, gasit pe haine, bagaje, produse din piele, precum si alte obiecte. Acum stiti cine a inventat fermoarul. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.