Cine a inventat microprocesorul?

Cine a inventat microprocesorul?

Cine a inventat microprocesorul

Cine a inventat microprocesorulIn era tehnologiei, informatia circula cu o viteza foarte mare, calculele sa fac foarte usor, iar calculatoarele ne inconjoara la tot pasul. Aceste lucruri sunt posibile datorita unui mic dispozitiv, creierul din calculatoare, adica microprocesorul. Dar cine a inventat microprocesorul? Cine este cel care a facut totul posibil? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul microprocesorului si cum a evoluat acest mic dispozitiv.

Microprocesorul este un dispozitiv multifunctional, programabil, care accepta intrarea datelor digitale, le proceseaza conform instructiunilor primite in memoria interna si returneaza rezultatele obtinute. Microprocesorul opereaza cu numere si simboluri reprezentate prin sistemul binar, este elementul principal al unui sistem de calcul, fiind plasat pe o placa de baza si este foarte complex, ajungand sa contina milioane de tranzistoare foarte mici (microtranzistoare).

Trei proiecte au reusit sa produca microprocesoare cam in aceeasi perioada: Garrett AiResearch cu Central Air Data Computer (CADC), Texas Instruments cu TMS 1000 in septembrie 1971 si Intel cu 4004 in noiembrie 1971.

In 1968, compania Garrett AiResearch a fost invitata sa produca un computer digital care sa concureze cu sistemele electromecanice inca in dezvlotare pentru computer-ul principal de zbor al noilor avioane de lupta F-14 Tomcat detinute de marina SUA (US Navy). Conform documentelor stiintifice si publicatiilor aparute in jurul anului 1971, procesorul digital MP944 folosit pentru avioanele F-14 este considerat drept primul microprocesor din lume. Design-ul acestuia este considerat o excelenta in ingineria computere-lor si indica un avantaj major fata de Intel, construit si cu doi ani mai devreme. Era complet functional si deja era implementat in aparatele de zbor cand Intel a anuntat lansarea microprocesorului 4004. Inventatorul microprocesorului MP944 este Ray Holt. Proaspat angajat al companiei Garrett AiResearch, Holt si-a terminat studiile la Universitatea Politehnica din California in anul 1968 si si-a inceput cariera cu CADC si implicit procesorul MP944. Cu toate acestea, Marina SUA a tinut secreta publicarea documentelor despre inventia si fabricarea procesorului pana in anul 1997.

Compania Intel lanseaza primul procesor comercial denumit Intel 4004 pe data de 15 noiembrie 1971, fiind vandut la un pret de 60$. Proiectul a inceput, de fapt, in 1969, cand compania japoneza producatoare de calculatoare Busicom a apelat la Intel pentru productia unor procesoare pentru calculatoare performante. Ted Hoff a fost omul responsabil pentru productia procesorului, dar dupa o scurta perioada, Hoff impreuna cu Stanley Mazor, inginerul de software si inginerul Busicom, Masatoshi Shima, au fost mutati la alte proiecte. In aprilie 1970, Intel il angajeaza pe Federico Faggin ca si lider de proiect, iar acesta reuseste sa finalizeze proiectul. Primele unitati 4004 au fost trimise catre Busicom in martie 1971, iar la sfarsitul anului au fost trimise si altor clienti.

Primul microprocesor din lume pe 8 biti a fost lansat de Intel in 1972, nefiind o extensie a predecesorului sau pe 4 biti, 4004, ci un proiect separat. Procesorul modern are la baza principiile folosite de un microprocesor construit tot de Intel si anume 8086. Acest microprocesor pe 16 biti este primul membru din generatia x86 a companiei Intel si a fost lansat in anul 1978. Mai tarziu s-au dezvoltat procesoare pe 32 de biti, 64 de biti si procesoare cu nuclee multiple. In 2005 a fost lansat primul calculator personal cu procesor dual-core (doua nuclee), dat fiind faptul ca in 2012 sunt folosite procesoare dual-core si quad-core (patru nuclee), celelalte procesoare cu patru, sase, opt, zece si saisprezece nuclee sunt folosite pentru servere si in domenii profesionale.

In zilele noastre AMD si Intel sunt cele doua companii uriase care se confrunta pe piata microprocesoarelor comerciale pentru calculatoarele personale, fiecare incercand sa aduca imbunatatiri, atat la performante, cat si la preturi. Microprocesoarele exista in jurul nostru in aproape orice obiect electronic: obiecte casnice, automobile, periferice de calculator, telefoane si in multe altele si ne usureaza munca foarte mult.

Acum ati aflat cine a inventat microprocesorul si cat de mult a evoluat acesta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.