Cine a inventat nailonul?

Cine a inventat nailonul?

Cine a inventat nailonul
Cine a inventat nailonul

Istoria nailonului

V-ati intrebat vreodata cine a inventat nailonul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul nailonului si ce aplicatii are aceasta inventie in viata de zi cu zi.

Nailonul este un material format dintr-un grup de fibre textile din polimeri sintetici, cunoscuti sub numele de poliamide. Acest material este primul polimer sintetic cu succes comercial datorita calitatilor sale: ieftin, usor, fin si tare.

Cuvantul “nailon” provine din englezescul “nylon”. Originea acestui cuvant are mai multe etimologii. Unii sustin ca “nylon” porvine de la “NY” (New York) si “LON” (London), altii spun ca provine de la initialele sotiilor celor cinci chimisti inventatori, aceasta fiind si cea mai plauzibila varianta. In mai multe dictionare etimologii apare varianta ca este un acronim format din initialele prenumelor sotiilor chimistilor de la “DuPont de Nemours” care au colaborat la inventarea materialului: Nancy, Yvonne, Louella, Olivia si Nina.

Pe 28 februarie 1935, Wallace Carothers impreuna cu o echipa de chimisti-cercetatori din cadrul companiei “DuPont” au produs pentru prima data nailonul. Carothers era liderul de echipa de la Statia Experimentala “DuPont” ce se ocupa cu cercetarile in chimia organica, in special polmeri.

Bill Pittendreigh de la “DuPont”, alte corporatii si cercetatori individuali au lucrat intens in primele luni ale Celui de-Al Doilea Razboi Mondial pentru a gasi o cale de a inlocui matasea asiatica si canepa din parasute cu nailon. S-a mai folosit pentru a fabrica roti de cauciuc, corturi, franghii, pelerine si alte obiecte militare. Dupa razboi, din pricina crizei de matase si nailon, s-a folosit materialul de la parasutele din nailon pentru a se croi rochii.

Nailonul se foloseste astazi si pentru a impacheta carnea sau pentru invelirea crenvurstilor. Se foloseste pentru a fabrica rezervele mitralierei “Remington Nylon 66”, iar rama pistolului modern “Glock” este realizat tot dintr-un compozit de nailon.

In muzica, firele de nailon s-au folosit ca si coarde pentru chitara. Olga Coelho a fost cea care a incercat pentru prima data coardele de nailon pe scena din New York in anul 1944.

Nailonul este un material care se foloseste in multe domenii printre care si in moda. Ciorapii de nailon pentru doamne. Materialul fin, elastic, rezistent si in diferite culori, realizat pentru toate gusturile, ofera doamnelor frumusetea dorita pentru picioare si o eleganta aparte daca sunt purtati impreuna cu o rochie sau o fusta.

Acum ati aflat cine a inventat nailonul si in ce domenii se foloseste aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.