Cine a inventat Wikipedia?

Cine a inventat Wikipedia?

Cine a inventat Wikipedia
Cine a inventat Wikipedia

Wikipedia

Un website de unde cu totii ne luam informatii despre diferite obiecte, domenii, locuri sau alte lucruri. Wikipedia este enciclopedia pe care o folosim cel mai des pentru a ne inspira pentru anumite lucrari sau pur si simplu sa ne imbogatim cunostintele. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat Wikipedia? Cine a venit cu ideea de a deschide o enciclopedie virtuala la care sa avem acces cu totii? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul Wikipedia si cat de populara a devenit aceasta.

Wikipedia este o enciclopedie pe internet, editata in colaborare, multilingva, cu acces gratuit si cu un continut gratuit, administrata si gazduita de organizatia non-profit “Wikipedia Foundation”. Voluntari din lumea intreaga colaboreaza si scriu in peste 30 de milioane de articole, in 287 de limbi. Oricine are acces la site poate edita aproape orice articol.

Istoria Wikipedia

Website-ul a inceput ca un proiect complementar pentru “Nupedia”, un proiect pentru enciclopedia online, gratuita, scrisa in limba engleza, al caror articole au fost scrise de experti si revizuite sub un proces formal. “Nupedia” a fost fondata pe 9 martie 2000, sub conducerea companiei “Bomis”. Directorul executiv “Bomis”, Jimmy Wales si redactorul-sef de la Nupedia, Larry Sanger, au fondat Wikipedia. Wales este creditat pentru crearea Wikipedia ca fiind o eciclopedie editabila de catre public, iar Sanger este creditat pentru strategia de a folosi o aplicatie web “wiki” pentru a populariza ideea.

Wikipedia a fost lansata oficial pe 15 ianuarie 2001 ca o editie in limba engleza pe adresa www.wikipedia.com. Politica “punctului de vedere neutru” al enciclopediei a fost codificata in primele luni, initial, fiind putine reguli, iar Wikipedia opera independent de Nupedia.

Eciclopedia virtuala a castigat contribuitori de pe Nupedia, din postari pe “Slashdot” si din indexarea in motoarele de cautare web. Pe 8 august 2001, Wikipedia avea peste 8000 de articole, pe 25 septembrie 2001 ajungea la peste 13 000, iar pana la finele anului 2001 numerele au crescut pana la aproximativ 20 000 de articole scrise in 18 limbi diferite. Nupedia si Wikipedia au coexistat pana in 2003, cand serverele vechi au fost inchise permanent, iar textul din Nupedia a fost incorporat in Wikipedia. Pe 9 septembrie 2007, Wikipedia in limba engleza a trecut de numarul de doua milioane de articole, astfel ajungand cea mai mare enciclopedie asamblata vreodata, intrecand “Enciclopedia Yongle” din 1407, care a detinut recordul timp de 600 de ani.

In 2002, Wales a anuntat ca Wikipedia nu va expune relcame in pagina si a schimbat domeniul din wikipedia.com in wikipedia.org. In august 2009, enciclopedia in limba engleza a atins trei milioane de articole. In ianuarie 2007, Wikipedia a intrat pentru prima data in topul primelor zece website-uri din SUA. Cu 42.9 milioane de vizitatori unici, Wikipedia s-a clasat pe locul 9, depasind “New York Times”(#10) si “Apple”(#11). Din februarie 2014, Wikipedia era al saselea cel mai popular website din lume, cu peste 2.7 miliarde de vizualizari de pagina in fiecare luna. Pe 9 februarie 2014, “The New York Times” a raportat ca Wikipedia avea 18 miliarde de vizualizari de pagina si aproape 500 de milioane de vizitatori unici lunar.

In zilele noastre, Wikipedia este intre primele cinci cele mai populare website-uri din lume, dupa Yahoo, Facebook, Microsoft si Google si este cea mai mare enciclopedie realizata vreodata, oferind oamenilor posibilitatea de a scrie articole in enciclopedie sau de a se cultiva din variatia de domenii oferite.

Acum ati aflat cine a inventat Wikipedia si cum a devenit aceasta o enciclopedie atat de populara. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.