Cine a inventat tableta PC?

Cine a inventat tableta PC?

Cine a inventat tableta PC

Cine a inventat tableta PCO inventie moderna aparuta pe baza unor alte inventii tehnologice ingenioase si prin continua miniaturizare a componentelor electronice. Este vorba de tableta PC, un obiect foarte popular, folosit in diverse scopuri, de la intalniri de afaceri pana la divertisment. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat tableta PC? Cine a facut aceast obiect accesibil pentru toti? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul tabletei PC si cum a devenit atat de populara.

Tableta PC, numita simplu si tableta, este un computer portabil cu ecran, circuite integrate si baterie, toate intr-o singura unitate. Tabletele sunt echipate cu senzori, inclusiv camere, microfon, accelerometru si touchscreen (ecran tactil) si folosesc gesturile degetelor sau a pixului special numit “stylus” pentru a inlocui mouse-ul si tastatura computer-ului. Tableta poate contine si butoane fizice pentru controlul elementelor de baza precum volumul si port de intrare pentru incarcarea bateriei. Pentru scriere exista o tastatura virtuala ce se afiseaza la nevoie pe ecran.

Dezvoltarea unei tablete PC si unui sistem de operare asociat acesteia a inceput in anul 1888, odata cu inventarea teleautografului, un dispozitiv electric ce folosea un stylus atasat la actuatori electromecanici pentru a reproduce, la distanta, mesajele scrise de o persoana pe o foaie de hartie. Aceasta inventie ii este atribuita inginerului american Elisha Gray.

Primul precursor si prototip viabil de tableta a fost modelul Dynabook, lansat in anul 1968. Dupa aparitia produselor tableta-computer precum Pencept PenPad si CIC Handwriter, compania GRiD Systems a lansat pe piata, in septembrie 1989, primul computer portabil de tip tableta, GRiDPad, avand o versiune extinsa a sitsemului de operare MS-DOS.

In aprilie 2010, compania Apple a lansat modelul de tableta iPad. Eficienta si calitatea produsului au facut ca iPad sa atinga cifre de vanzari impresionante inca din primele zile de lansare si au facut din acesta un nou gen de aparat pentru consumatori. Nu dupa multa vreme au aparut pe piata si alte modele de tableta, realizate de alte companii producatoare, specializate in domeniu.

Activitatile unei tablete PC sunt numeroase si diversificate printre care: vizualizarea si editarea documentelor de orice tip, inregistrarea si redarea de continut multimedia, citirea cartilor electronice in orice format, instalarea de aplicatii noi, rularea jocurilor de la cele mai simple pana la jocurile 3D, conectarea la reteaua de internet prin intermediul Wi-Fi sau 4G, instalarea unui numar redus de dispozitive externe, comunicarea prin intermediul retelei de internet.

Niciodata in istoria omenirii, nu a fost inmagazinata atata putere de calcul intr-un dispozitiv atat de mic. Pe viitor, capabilitatiile tabletelor PC vor deveni tot mai diversificate si mai imbunatatite si se vor orienta catre necesitatile cotidiene ale utilizatorului, patrunzand si in mediile didactice si profesionale.

Acum stiti cine a inventat tableta PC si cat de mult ne ajuta in viata moderna. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.