Cine a inventat Cardul Secure Digital?

Cine a inventat Cardul Secure Digital?

Cine a inventat cardul SD
Cine a inventat cardul SD

Cardul Secure Digital (SD)

V-ati intrebat vreodata cine a inventat Cardul Secure Digital? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul Cardului Secure Digital si care este povestea din spatele acestei inventii.

Cardul Secure Digital (SD) este un tip de card de memorie nevolatila folosit pentru dispozitive portabile precum telefoane mobile, camere foto digitale, dispozitive de navigare GPS, console portabile si tablete.

Istoria Cardului Secure Digital

In 1999, “SanDisk”, “Matsushita” si “Toshiba” au fost de acord sa produca si sa scoata pe piata Cardul de Memorie Secure Digital (SD). Cardul era derivat din “MultiMediaCard” (MMC) si oferea managementul de drepturi digitale bazate pe standardul “Secure Digital Music Initiative” (SDMI) si pe o densitate de memorie ridicata la acea perioada.

Cardul a fost realizat pentru a concura cu stick-ul de memorie de la “Sony”, lansat cu un an inainte. Sigla marca inregistrata SD a fost realizata in prima faza pentru “Super Density Disc”, un produs “Toshiba” care nu a avut succes in batalia pentru suprematia formatului DVD.

La Salonul de Electronice pentru Consumatori (Consumer Electronics Show – CES) din 2000, cele trei companii au anuntat intocmirea Asociatiei SD (SDA) pentru a promova cardurile SD. Asociatia SD, cu sediul in San Ramon, California, SUA, cuprinde aproximativ 30 de producatori pentru a face carduri de memorie si dispozitive interoperabile. Exemple timpurii ale Cardului SD au devenit disponibile in primul trimestru al anului 2000, cu noi carduri de 32 MB si 64 MB disponibile trei luni mai tarziu.

In martie 2003, corporatia “SanDisk” a anuntat introducerea cardului miniSD si l-a prezentat la “CeBIT 2003”. Asociatia SD au adoptat miniSD-ul in 2003 ca o forma mai mica a cardului SD standard. In timp ce noile carduri erau realizate special pentru telefoanele mobile, de obicei erau ambalate si cu un adaptor pentru a oferi compatibilitatea cu intrari pentru carduri SD standard.

La “CTIA Wireless 2005”, Asociatia SD a anuntat noul format al cardului microSD. “SanDisk” a conceput cardul microSD atunci cand directorul companiei si cel de la “Motorola” au ajuns la concluzia ca versiunile curente ale cardurilor de memorie sunt prea mari pentru telefoanele mobile.

In aprilie 2006, SDA a lansat specificatie detaliata pentru partile nesigure ale cardului de memorie SD standard si pentru cardurile “Secure Digital Input Output” (Intrari Iesiri SD – prescurtat SDIO) si controlerele gazada a cardurilor SD standard.

Formatul SDHC (High Capacity), anuntat in ianuarie 2006, a adus imbunatatiri precum o capacitate de stocare de 32 GB si suport obligatoriu pentru sisteme de fisiere in format FAT32. In luna septembrie a aceliasi an, SDA a lansat cardul de miniSDHC de 4 GB.

In ianuarie 2009, a fost lansata familia de carduri SDXC (Extended Capacity), care suporta carduri de pana la 2 TB si viteze de pana la 300 MB/s. In luna martie, “Pretec” a prezetat primul card SDXC, un card de 32 GB cu o viteza de citire/scriere de 400 MB/s, dar abia in 2010 au aparut dispozitive gazda compatibile cu noul card.

“Sandisk” a lansat un microSDXC de 64 GB in septembrie 2011, iar “Kingmax” a lansat un produs comparabil in acelasi an. La sfarsitul anului 2012, “Lexar” a lansat primul card SDXC de 256 GB, bazat pe tehnologia NAND flash de 20 nm. In februarie 2014, “Sandisk” a prezentat primul card microSDXC cu o capacitate de 128 de GB.

La ora actuala, cardurile SD sunt implementate de mai mult de 400 de brand-uri si sunt intrebuintate in peste 8000 de modele de dispozitive electronice individuale.

Acum ati aflat cine a inventat Cardul Secure Digital si care este povestea acestuia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.