Cine a inventat iPod-ul?

Cine a inventat iPod-ul?

Cine a inventat iPod-ul?

Cine a inventat iPod-ul?V-ati intrebat vreodata cine a inventat iPod-ul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul iPod-ului si cum a devenit un obiect reprezentativ al celor de la Apple.

iPod-ul este, de fapt, o linie de dispozitive media portabile detinuta de compania Apple. Modelele iPod au fost create pentru ca utilizatorii sa poata stoca muzica sau mai nou poze, videoclipuri si le pot reda cu ajutorul unui meniu bine stabilit, pe ecranul iPod-ului, iar sunetul este redat prin intermediul unor casti ce se conecteaza la dispozitiv. De asemenea, se pot transfera de pe computer sau din alte surse jocuri, date de contact, detari de e-mail, semne de carte sau calendare.

Desi iPod-ul este creatia Apple, nu inseamna ca dispozitivul este tot inventia companiei. In 1979, britanicul Kane Kramer, la varsta de 23 de ani, inventeaza “cutia muzicala de plastic” pe care el a numit-o IXI si isi breveteaza inventia in Regatul Unit in anul 1981. In anul 2008, compania Apple este obilgata sa admita faptul ca britanicul este parintele iPod-ului, dupa ce a fost data in judecata de catre firma Burst, cea care detinea patentul pentru IXI. Dispozitivul creat de Kramer era capabil sa stocheze 3,5 minute de muzica pe un cip, iar schitele aratau ca player-ul nu era mai mare decat un card de credit, cu un ecran rectanghiular si cu un meniu foarte similar cu cel al iPod-ului.

Apple nu a dezvoltat in intregime software-ul pentru iPod in centrul lor de cercetare, ci au folosit platforma celor de la PortalPlayer si au renoit-o. Compania Pixo a fost angajata de Apple pentru a ajuta la realizarea interfetei pentru utilizator, lucrand sub directa supraveghere a lui Steve Jobs. O echipa formata din Jon Rubinstein (vicepresedinte la departamentul de inginerie hardware), Johnatan Ive (vicepresedinte la departamentul de design), Tony Fadell (inginer) si Michael Dhuey (inginer), lucrand sub conducerea lui Steve Jobs, au realizat in anul 2001 primul iPod. Numele de iPod a fost sugerat de Vinnie Chieco, acesta inspirandu-se din filmul “Odiseea Spatiala”.

In octombrie 2001 se lanseaza primul iPod, dar din cauza compatibilitatii sale doar cu sistemele Mac, iPod-ul nu s-a bucurat de un succes prea mare pana la aparitia iPod-urilor ce erau compatibile pentru sistemele Microsoft.

iPod-ul a devenit tot mai performant in ultimii ani, nu doar capacitatea de stocare crescand considerabil, dar si calitatea sunetului fiind imbunatatita, viteza de transfer fiind mai mare, iar mai nou conexiunea wireless la internet si diverse aplicatii pentru vizionarea videoclipurilor si a pozelor fiind nelipsite din iPod. Popularitatea iPod-ului a crescut incredibil in acesti ani, vanzarile pe piata din 2001 pana la finele anului 2012 fiind de peste 350 de milioane de bucati vandute in toata lumea.

Departamente guvernamentale, institutii majore si organizatii internationale folosesc iPod-ul drept un mijloc de comunicatii in afaceri si in antrenamentele personalului. Restaurantele, barurile si pub-urile au inceput sa foloseasca iPod-ul pentru a lua comenzi in detrimentul carnetelului de comenzi. Toate iPod-urile ospatarilor sunt conectate la un sistem central, comenzile intra direct in casa de marcat, iar bonul fiscal este pregatit de imprimare la finalul comenzii.

Acum ati aflat cine a inventat iPod-ul si cat de folositor este acesta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.