Cine a inventat muzica reggae?

Cine a inventat muzica reggae?

Cine a inventat muzica reggae
Cine a inventat muzica reggae

Muzica reggae

V-ati intrebat vreodata cine a inventat muzica reggae? De unde a venit acest curent muzical si cine l-a creat? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul muzicii reggae si unde isi are originile aceasta muzica.

Muzica reggae este un stil muzical originar din Jamaica. In timp ce este folosit intr-un sens mai larg pentru a se referi la majoritatea tipurilor de muzica de dans jamaicana, termenul de “reggae” denota mai exact un stil muzical anume care a fost puternic influentat de muzica traditionala mento si calipso, la fel si de jazz-ul, rythm-ul si blues-ul american si a evoluat in genurile mai timpurii Ska si rocksteady. Din punct de vedere stilistic muzica reggae incorporeaza elemente muzicale din toate genurile mentionate cat si din muzica africana, latino-americana precum si alte genuri. Chitara bas joaca un rol dominant in reggae. Sunetul de bas in reggae este gros si puternic si este egalizat astfel incat frecventele inalte sa fie inlaturate, iar cele joase sa fie accentuate.

Istoria muzicii reggae

Muzica reggae s-a dezvoltat din genurile Ska si rocksteady in anii 1960. Trecerea de la rocksteady la reggae a fost ilustrata de shuffle-ul de orga pionierat de muzicienii jamaicani precum Jackie Mittoo si Winston Wright si a fost prezentat in melodii tranzitionale precum “Say What You’re Saying” (1967) a lui Clancy Eccles si “People Funny Boy” (1968) a lui Lee “Scratch” Perry. Piesa “Long Shot (Bus’ Me Bet)” din anul 1968 a celor de la “The Pioneers” a fost identificata ca fiind cel mai vechi exemplu inregistrat a noului curent muzical care a devenit cunoscut ca reggae.

Inceputul anului 1968 a stat martor lansarilor primelor inregistrari reggae autentice: “Nanny Goat” de Larry Marshal si “No More Heartaches” de “The Beltones”. In acelasi an, acest nou curent jamaican a inceput sa lanseze mari nume si in alte tari. Hit-ul din 1968 “Hold Me Tight” al artistului american Johnny Nash a fost creditat ca fiind prima melodie reggae din topurile ascultatorilor din America. In jurul aceleiasi perioade, influentele reggae au inceput sa apara in muzica rock si pop, un exemplu concret fiind “Ob-La-Di, Ob-La-Da” din 1968 a celor de la “The Beatles”.

“The Wailers”, trupa infiintata de catre Bob Marley, Peter Tosh si Bunny Wailer in anul 1963, este probabil cea mai recunoscuta trupa care a realizat tranzitia prin toate cele trei etape ale muzicii jamaicane timpurii: ska, rocksteady si reggae. Alti pionieri importanti ai reggae-ului sunt Prince Buster, Desmond Dekker si Ken Boothe. Totusi, un alt pionier a fost Millie Small (nascut pe 6 octombrie 1946), un cantaret-scriitor jamaican, cunoscut cel mai bine dupa versiunea cover de blue-beat/ska din anul 1964 a piesei “My Boy Lollipop” care a devenit un hit international.

Printre producatorii importanti care au influentat dezvoltarea curentelor ska in rocksteady si in reggae ii amintim pe: Coxsone Dodd, Lee “Scratch” Perry, Lesley Kong, Duke Reid, Joe Gibbs si King Tubby. Chris Blackwell, fondatorul studiourilor de inregistrari “Island Records” in Jamaica in anul 1960, s-a mutat in Anglia in 1962 unde a continuat sa promoveze muzica jamaicana. Acesta a format un parteneriat cu studiourile “Trojan Records” ale lui Lee Gopthal in 1968 astfel lansand curentul reggae in Regatul Unit pana in anul 1974 cand studiourile au fost cumparate de “Saga Records”.

In anii 1980 reggae a cunoscut o mare popularitate internationala, iar printre artistii reggae care s-au remarcat international la inceputul acestei perioade se afla “Thrid World”, “Black Uhuru” si Sugar Minott. Tot in anul 1980 Bob Marley a vizitat Zimbawe, astfel curentul muzical reggae a castigat popularitate foarte rapid in Africa. In anul 1985 organizatorii “Grammy Awards” au introdus categoria “Cel mai bun ablum reggae”.

Reggae s-a extins in multe tari din intreaga lume, de multe ori incorporand instrumente locale si fuzionand cu alte genuri. Cel mai mare festival reggae din Europa este “Summerjam” ce are loc anual in Koln, Germania si strange peste 25 000 de spectatori. “Rototom Sunsplash”, un festival ce dureaza o saptamana, pana in anul 2009 s-a tinut in Osoppo, Italia, dar acum se desfasoara in Benicassim, Spania si aduna peste 150 000 de vizitatori anual.

Acum ati aflat cine a inventat muzica reggae si cat de popular este acest curent muzical. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.