Cine a inventat muzica house?

Cine a inventat muzica house?

Cine a inventat muzica house
Cine a inventat muzica house

Muzica House

Un gen muzical ce face furori in lume, considerat unul din cele mai importante curente muzicale aparute vreodata. Este vorba despre muzica house, muzica tineretului ce domina in momentul de fata topurile muzicale. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat muzica house? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul muzicii house si cum a devenit atat de populara.

Muzica house este un gen muzica dance electronica ce isi are originile in Chicago la inceputul anilor 1980. Muzica house era caracterizata la inceput prin beat-uri repetitive 4/4, ritmuri furnizate in mare parte de sintetizatoare de ritm, cinele si linii de bas sintetizate. In timp ce house-ul demonstra mai multe caracteristici similare muzicii disco, era totusi mai electronica si minimalista, iar ritmul repetitiv al house-ului era mult mai important decat melodia in sine.

Istoria muzicii house

Diferite melodii disco de la sfarsitul anilor 1970 incorporau sunete produse de sintetizatoare si multe compozitii erau in intregime electronice. Muzica soul si disco au influentat muzica house, iar tehnicile de mixaj si editare au fost explorate la inceput de catre poducatori, ingineri de sunet, DJ precum Walter Bibbons, Tom Moulton, Jim Burgess, Larry Levan, Ron Hardy si altii care au produs aranjamente mai lungi si mai repetitive ale inregistrarilor disco existente. Primii producatori de muzica house precum Frankie Knuckles au creat compozitii similare de la zero folosind samplere muzicale, sintetizatoare de ritm si sequencere muzicale.

La inceputul anilor 1980, grupul de DJ radio “The Hot Mix 5” si DJ de cluburi Ron Hardy si Frankie Knuckles au redat diferite stiluri de muzica dance inclusiv inregistrari disco mai vechi, melodii Italo disco, electro funk, muzica B-Boy Hip Hop a artistilor Man Parrish, Jellybean Benitez, Arthur Baker si John Robie, asemenea si muzica pop electronica a celor de la “Kraftwerk” si “Yellow Magic Orchestra”. Unii dintre DJ au realizat si au redat propriile lor editari a melodiilor favorite pe casete audio si uneori mixate in efecte, sintetizatoare si alte intrumentatii ritmice electronice.

Melodia dance electronica hipnotica “On and On”, produsa in anul 1984 de catre DJ-ul Jesse Saunders din Chicago, scrisa impreuna cu Vince Lawrence, a avut elemente care au devenit materie prima in sunetul house timpuriu, precum sitetizatorul de bas “Roland TB-303”, sintetizatorul de ritm “Roland TR-808” si sintetizatorul “Korg Poly-61”. Saunders a mai folosit si linia de bas de la inregistrarea disco “Space Invaders” a celor de la “Player One”. Melodia “On and On” este considerata de multi ca fiind prima inregistrare de muzica house.

Incepand cu 1984 unii DJ, inspirati de succesul lui Jesse Saunders cu melodia “On and On”, si-au incercat norocul lansand compozitii originale. La realizarea acestora s-au folosit instrumente electronice noi accesibile pentru a emula nu doar melodia lui Saunders, ci si stilurile disco si dance editate si imbunatatite.

Pana in anul 1985, desi inca se disputa originea termenului, “muzica house” a cuprins mai multe inregistrari produse local. Subgenuri ale house-ului, inclusiv deep house si acid house, au aparut si au castigat popularitate rapid.

Originile deep house-ului pot fi urmarite pana la producatorul din Chicago, Mr Fingers, care a lansat piese cu tente de jazz si soul precum “Mystery in Love” (1985) si “Can You Feel It” (1986). Conform autorului Richie Unterberger, producatorul a dus muzica house departe de tendintele postumane inapoi catre bogatia sunetului de “suflet” (soulful) a muzicii disco timpurii.

Acid house-ul a aparut din experimentele artistilor din Chicago realizate cu sintetizatorul de bas “Roland TB-303”, iar originea stilului pe placa de vinil a redat-o “Phuture” cu melodia “Acid Tracks” din anul 1987. “Phuture”, un grup fondat de catre Nathan “DJ Pierre” Jones, Earl “Spanky” Smith Jr. si Herbert “Herb J” Jackson, a fost creditat ca fiind primul care a folosit sintetizatorul de bas “TB-303” intr-un context de muzica house.

Desi a devenit initial populara in jurul anului 1984 in Chicago, muzica house s-a extins dupa anul 1985 in toate orasele mari din nordul si sudul Americii, precum si in Europa si Australia. Succesul comercial al muzicii house in Europa a avut melodii precum “Pump Up The Volume” (1987), “Theme from S’Express” (1988) sau “Doctorin’ the House” (1988). De la inceputul anilor 1990 muzica house a devenit predominanta in muzica pop si dance din lume.

Anii 2010 au vazut multe sunete noi in dezvoltarea muzicii house realizate de numerosi DJ. Suedia a cunoscut o proeminenta a house-ului progresiv suedez prin aparitia artistilor: Sebastian Ingrosso, Axwell, Steve Angello (cei trei formand grupul “Swedish House Mafia”), Avicii, Alesso etc. Olanda a adus un nou concept “Dirty Dutch”, un subgen al electro house-ului caracterizat prin arpegii mai inchise si conduceri mai abrazive, prin artistii Chuckie, Hardwell, Laidback Luke, Afrojack, E3hab, Bingo Players, Quintino, Alvaro, Cedric Gervais si altii. In alte parti ale lumii s-au creat anumite fuziuni ale genurilor derivative ale anilor 2000 si house-ul progresiv, in special cu ajutorul DJ-lor Calvin Harris, Eric Prydz, Mat Zo si Fonzerelli in Europa si Steve Aoki, Porter Robinson, Kaskade si Wolfgang Gartner in SUA si Canada. Cresterea popularitatii a acestor artisti au dus la nasterea sunetelor de electro house si house progresiv in muzica populara, precum sunt melodiile “Marry the Night” – Lady Gaga, “The Best One Yet (The Boy)” – The Black Eyed Peas. Muzica house a castigat o popularitate foarte mare din anul 2010, in special prin festivalurile internationale de muzica dance precum “Tomorrowland”, “Ultra Music Festival” si “Electric Daisy Carnival”.

Acum ati aflat cine a inventat muzica house si cum a castigat popularitate acest gen muzical. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.