Cine a inventat acordeonul ?

Cine a inventat acordeonul ?

Acordeonul

Cine a inventat acordeonulAcordeonul are o istorie lunga, in  scopul de a intelege, trebuie sa ne uitam la componentele principale care alcatuiesc acordeonul. Aceste componente includ stuf, burdufuri, tastatura si sectiune bas. Trasabilitatea acestor piese vor ajuta la descoperirea si evolutia interesanta a acordeonului.

Totul a inceput de la un instrument chinezesc antic de vant care era cunoscut sub numele de Cheng sau Sheng. La instrumentul Cheng se canta printr-o suflare de aer in piesa bucala de lemn care se ataseaza la o tartacuta si in care sunt montati diversi muguri de bambus de diferite lungimi. Acesta a fost inventat ca o imitatie a pasarii phoenix. Data aproximativa la care sa inventat acest instrument este necunoscuta, dar se crede ca ar fi mai mult de 2000 de ani. Un fluier care avea o limba elastica, ca de otel stabilit intr-un cadru metalic care pulseaza liber vibratii printr-un flux de aer.  Prin schimbarea mesei  si dimensiune limbii puteti achizitiona diferite tonuri si terenuri de calitate.

Burduful a fost pus la acordeon pentru inlocuirea suflarea de aer cu gura. Acest lucru a permis presiune aerului puternic si conservarea energiei muzicianului. Grecii si egiptenii au folosit primele burdufuri in jurul anului 1500 i.Hr. pentru a incalzii cuptoarele in fierarii.

Primul instrument cu tastatura a fost orga numita Hydraulus, care a ajutat sa deschida calea pentru mai multe instrumente si este considerata a fi unul dintre stramosii care au ajutat  la construirea fundatiei acordeonului.

Acordeonul s-a bazat initial pe principiul harmonica. Cand sa cantat la el un ton suna dupa suflare si un alt ton dupa desenul din aer. Acesta este mentionat ca sistemul diatonic.  Acordeonul diatonic, de obicei, vine cu anumite combinatii de taste si sunt folosite mai ales pentru muzica populara.Au fost adoptate unele controverse peste cine a inventat acordeonul. Cyrillus Damian din Viena este adesea atribuit pentru crearea sa, acum se crede ca Friedrich Buschmann din Berlin a fost prima persoana care a construit  modelul de baza pentru acordeon in 1822. Cu toate acestea, Damian a fost defapt cel care a brevetat numele de „acordeon”, in 1829.

In 1829, Sir Charles Wheatstone al Angliei a inventat si a numit „Simfonia cu burduf”. Instrumentul sau a avut un singur ton pentru fiecare tasta si canta toate notele intr-o scara. Cu toate acestea, in 1833 el a redenumit-o „ghimpata”. STuful a fost initial realizat din alama, dar acum sunt facute din otel.

Dupa cum puteti vedea la acordeon , a fost dezvoltat prin creare mai multor instrumente, iar astazi este de mai multe tipuri si marimi diferite. Piesele de acordeon , cum ar fi registrele, stuful, basul sau cheile pot varia in functie de ceea ce vrea si de ce are nevoie un muzician. Un acordeon poate fi chiar amplificat printr-un pick-up sau electronic, modificat pentru a crea sute de sunete. Acordeonul a distrat omaneii pentru mai mult de un secol cu suntetul vibrant si elegant.

Acum stiti cine a inventat acordeonul. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.