Cine a inventat muzica rock?

Cine a inventat muzica rock?

Cine a inventat muzica rock
Cine a inventat muzica rock

Muzica rock

Unul din cele mai populare curente muzicale este muzica rock. Majoritatea oamenilor a auzit cel putin o data in viata o melodie rock si cu siguranta a auzit de marele Elivs Presley, dar si-a pus cineva vreodata intrebarea cine a inventat muzica rock? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul muzicii rock si cum a ramas acest curent muzical inca foarte popular.

Muzica rock este un gen muzical ce isi are originile in SUA, fiind influentata foarte mult de muzica rhythm, blues si country. De asemenea, rock-ul a atras foarte mult o serie de alte genuri precum blues si folk si a incorporat influente din jazz, muzica clasica si alte surse muzicale. Din punct de vedere muzical, rock-ul se concentreaza mai mult pe chitara electrica, de obicei ca parte a unui grup rock cu chitara bas electrica si tobe.

Istoria muzicii rock

Fundatia muzicii rock se afla in rock and roll, care isi trage originile din SUA in perioada sfarsitului anilor 1940 si inceputului anilor 1950. Originile rock-ului sunt o contopire a mai multor genuri muzicale “de culoare” ale acelor timpuri, inclusiv muzica rhythm and blues si muzica gospel impreuna cu muzica country si western. In 1951 DJ-ul Alan Freed din Cleveland, Ohio a inceput sa redea muzica rhythm and blues pentru o audienta multirasiala si a fost creditat pentru folosirea in premiera a frazei “rock and roll” pentru a descrie muzica.

Sunt multe discutii despre cine ar fi inregistrat prima piesa rock and roll. Printre candidati se afla piesa lui Goree Carter, “Rock Awhile” din 1949, Jimmy Preston cu “Rock the Joint” tot din anul 1949 si piesa “Rocket 88” cantata de Jackie Brenston si Delta Cats. In 1955 Bill Haley a realizat piesa “Rock Around the Clock”, piesa ce a devenit prima melodie rock and roll ce intra in topul vanzarilor si in diagramele radio realizate de revista “Billboard”, deschizand astfel usile spre un nou val al culturii populare.

Au existat unele argumente ca melodia lui Elvis Presley, “That’s All Right”, din 1954 a fost prima inregistrare rock and roll, dar in aceeasi perioada Big Joe Turner avea deja piesa “Shake, Rattle & Roll” care se afla in topul “Billboard R&B”. Alti artisti care au scos hituri rock and roll sunt Chuck Berry, Bo Diddley, Fats Domino, Littler Richard, Jerry Lee Lewis si Gene Vincent. In scurt timp rock and roll-ul a devenit o forta majora in vanzarile de discuri din SUA.

Acea era a fost si cea in care chitara electrica a castigat popularitate si dezvoltarea unui stil rock and roll specific cantat de artisti precum Chuck Berry, Link Wray si Scotty Moore. Utilizarea distorsiunii, adusa de chitaristi precum Guitar Slim, Willie Johnson si Pat Hare la inceputul anilor 1950, a fost popularizata de Chuck Berry la mijlocul anilor 1950, iar acordurile de putere, aduse de Willie Johnson si Pat Hare la inceputul anilor 1950, au fost popularizate de Link Wray la sfarsitul acestor ani.

Rock and roll-ul nu a disparut total la sfarsitul anilor 1950 si ceva din acea energie se poate gasi in nebunia genului Twist, multi artisti reusind sa acapareze acest stil printre care s-a facut remarcat Chubby Checker.

Cliff Richard a realizat primul hit rock and roll britanic, “Move It”, reusind cu succes sa popularizeze rock-u britanic. La inceputul anilor 1960 Marea Britaniea a fost locul de nastere a mai multor grupuri de muzica rock printre care cei mai cunoscuti au fost “The Beatles”.

In timp, rock-ul s-a schimbat putin, ramificandu-se in mai multe genuri, toate cu influente rock, dar fiecare avand o influenta aparte depinzand la ce gen muzical apartinea. Cei mai cunoscuti artisti rock, care merita amintiti sunt Eric Clpaton, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Queen, Beach Boys, Neil Young, Aerosmith, AC/DC, Led Zeppelin, Deep Purple, Iron Maiden, Nightwish etc.

Totii artistii au adus un nou stil, daca nu au continuat ceea ce predecesorii lor le-au lasat mostenire, atragand multi fani si oferindu-le ceea ce isi doresc: un spectacol de neuitat.

Acum ati aflat cine a inventat muzica rock si cu s-a dezvoltat aceasta pe percursul anilor. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.