Cine a inventat harpa?

Cine a inventat harpa?

Cine a inventat harpa
Cine a inventat harpa

Istoria harpei

V-ati intrebat vreodata cine a inventat harpa? Ei bine, haideti cine este inventatorul harpei si care sunt originile acestui instument muzical.

Harpa este un instrument muzical ce face parte din categoria instrumentelor cu coarde ciupite. Are coarde pozitionate vertical si paralele cu una din laturile cadrului triunghiular. Coardele sunt pozitionate perpendicular pe cutia de rezonanta, au lungimi si acordaje diferite. Toate harpele sunt constituite din gat, rezonator si coarde.

Harpa isi are originea in Mesopotamia. Cele mai vechi harpe si lire, ce dateaza din anul 3500 i.Hr., au fost descoperite in Sumer. Mai multe harpe au fost gasite in mormintele regale din orasul Ur. S-au gasit harpe ce dateaza din anul 500 i.Hr., in Persepolis/Persia, Iran si din anul 400 i.Hr., in Egipt. Harpa persana a fost intr-o continua crestere de popularitate in Persia de la inceputurile acesteia, in jurul anului 3000 i.Hr., pana in secolul al XVII-lea.

Harpa este mentionata, in relatarile lucrarilor din “Literatura Tamil Sangam” ce dateaza din anul 200 i.Hr., ca fiind primul instrument muzical utilizat de catre poporul Tamil. Istoria documentata a harpei poporului Tamil incepe in anul 500 i.Hr., cu descoperiri ce arata ca poporul Tamil au folosit o harpa cu 100 de coarde.

In Evul Mediu existau cantareti ce compuneau versuri pentru public si cantau la harpa sau la lira. Cantaretii tineau adesea programe muzicale in piete sau la bancehtele regale unde cantau pentru familia regala si pentru invitatii acestora.

De-a lungul anilor, harpa a suferit numeroase modificari de forma, cea mai noua schimbare fiind facuta de francezul Sebastien Erard, in anul 1801. Constructorul german, G. Hochbrucher, a adaugat sapte pedale pentru a extinde tonurile accesibile insturmentului.

Avand 7 note pe octava, harpa este un instrument diatonic si nu cromatic ce are 12 tonuri pe octava. In mod normal, harpa este acordata in do bemol major (Ces-Dur).

In zilele noastre, harpa este un istrument folosit mai mult in concerte de muzica clasica si, uneori, la banchete de gala. Fiind un instrument laic, muzicianul ofera prin armonia melodica realizata la harpa, liniste si bucurie in sufletele noastre.

Acum ati aflat cine a inventat harpa si care sunt originile acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.