Cine a inventat tangoul?

Cine a inventat tangoul?

Cine a inventat tangoul
Cine a inventat tangoul

Tangoul

Tangoul este un dans realizat cu un partener ce provine din zona Americii Latine. Cuvantul “tango” este posibil sa provina de la latinescul “tangere” care inseamna “atingere”.

Tongoul consta dintr-o varietate de stiluri care s-au dezvoltat in diferite regiuni si ere ale Argentinei la fel si in alte locatii din lume. Dansul s-a dezvoltat ca raspuns la multe elemente culturale, precum adunarile intr-un loc si chiar moda de imbracamite. Stilurile sunt jucate fie cu o deschizatura larga (partenerii sunt mai la distanta), fie partenerii sunt alipiti (deschizatura inchisa).

Istoria tangoului isi are originile in anii 1890 de-a lungul Raului Rio de la Plata, granita naturala dintre Uruguay si Argentina. Primele forme de tango au fost cunoscute ca “tango criollo” (tango creol). Dansul are influente din cultura europeana si africana, unele dansuri din ceremoniile candombe ale fostilor sclavi ajutand la formarea tangoului din zilele noastre. Dansul este originar din districtele cu clase sociale mici din Buenos Aires si Montevideo, iar muzica a derivat din fuziunea mai multor forme muzicale din Europa. Cuvantul “tango” se pare ca a fost folosit in concordanta cu dansul in anii 1890, initial fiind unul din multele forme de dansuri, dar a devenit rapid foarte popular si s-a raspandit in societate.

La inceputul secolului XX dansatorii si orchestrele din Buenos Aires au calatorit spre Europa, iar prima mare manie europeana a tangoului a avut loc in Paris, urmate la scurt timp de Londra, Berlin si alte capitale. Inspre sfarsitul anului 1913 curentul a ajuns in New York si in Finlanda. Termenul “tango” nu indica faptul ca se foloseau pasi de tango in dans, desi se putea. Muzica de tango era cantata mai putin, dar la un tempo mai ridicat. Instructorii din acea perioada se mai refereau la aceasta forma de tango ca fiind “Tango Nord-American” fata de “Tangoul Argentinian”. Pana in 1914 s-au dezvoltat mai multe stiluri autetntice de tango, precum tangoul “Minuet” al lui Albert Newman.

In Argentina, izbucnirea Marii Crize Economice din 1929 si restrictiile introduse dupa rasturnarea regimului Hipolito Yrigoyen din 1930 au cauzat ca tangoul sa intre in declin. Totusi, curentul a avut noroc deoarece tangoul a devenit foarte popular si o mandrie nationala pe timpul guvernarii lui Juan Peron. Tangoul a decazut din nou in anii 1950 ca rezultat al crizei economice si a interzicerii intalnirilor publice de catre dictatura militara. Astfel, indirect, a ajutat la cresterea popularitatii rock and roll-ului deoarece, spre deosebire de tango, nu era considerata o adunare publica.

In anul 2009 UNESCO a aprobat propunerea comuna a Argentinei si a Urugayului de a include tangoul in Lista de Patrimonii Culturale Intangibile UNESCO.

In zilele noastre exista multe forme de tango. Mai popular printre cercurile de dans, tangoul autentic este considerat cel care este cel mai apropiat de forma originala dansata in Argentina si Uruguay.

Acum ati aflat cine a inventat tangoul si de unde provine aceasta forma de dans. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.