Cine a inventat banii ?

Cine a inventat banii ?

Banii
Cine a inventat banii

Banii

V-ati intrebat vreodata cine a inventat banii? Cine a creat simbolul sistemului economic, al capitalismului? Cum a devenit banul un obiect atat de valoros? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul banilor si ce beneficii a adus omenirii aceasta inventie.

Banii sunt orice obiecte sau inregistrari verificabile care sunt in general acceptate drept plata pentru bunuri si servicii si pentru achitarea datoriilor intr-o anumita tara sau intr-un context socio-economic. Functiile principale ale banilor sunt: un mediu de schimb, o unitate de cont, o valoare de depozit si, probabil, un standard de amanari la plata. Orice obiecte sau o inregistrari verificabile care indeplinesc aceste functii pot fi considerate bani.

Istoria banilor

Trocul – cu mult timp in urma, oamenii trazactionau intre ei ceea ce vroiau, spre exemplu: o persoana avea o sulita minunata facuta din lemn sau piatra, o alta persoana avea un colier facut din piatra si scoici, fiecare vroia ce avea celalalt si pentru a rezolva acest lucru, faceau tranzactii intre ei. Aceasta se numeste troc. Folosirea trocului poate data chiar si de acum 100 000 de ani, desi nu exista nici o dovada a unei societati sau economii care s-a bazat in mare parte pe troc. In schimb, societatile non-monetare operau foarte mult pe principiile economiei cadourilor si a datoriilor. Cand intr-adevar aveau loc trocuri, erau fie intre doi straini fie intre dusmani.

Obsidianul anatolian, material pentru uneltele din Epoca de Piatra, a fost distribuit inca din anul 12 000 i.Hr., iar negotul organizat a luat nastere in mileniul IX i.Hr. In Sardinia, unul din cele patru locatii principale de depozite de obsidian din zona mediterana, comertul a fost inlocuit in mileniul III i.Hr. cu negotul cu cupru si argint.

Uneori, a fost greu pentru oameni ca sa puna un pret pe lucruri, iar in loc de a face trocuri oamenii au inceput sa foloseasca bani ca forma de plata. La inceput, lucrurile nu au fost foarte consistente.
– Aztecii foloseau figurine de papausi facute din aur masiv pentru a cumpara lucruri.
Egiptenii din Antichitate foloseau inele in loc de bani. Inelele erau facute din bronz, cupru sau aur.
– In Egiptul Antic, oamenilor le placeau sa isi arate bogatia.
Celtii din Irlanda foloseau, de asemenea, inele si bratari.
In alte locuri din lume, oamenii foloseau orez, paine sau ciocolata in locul banilor.

Codul lui Hammurabi, cel mai bine conservat cod de legi antic, a fost creat in Babilonul Antic in jurul anului 1760 i.Hr. si a fost realizat de cel de-al saselea rege babilonian, Hammurabi. Alte colectii de legi includ Codul lui Ur-Nammu, regele din Ur (aprox. 2050 i.Hr.), Codul lui Eshnunna (aprox. 1930 i.Hr.) si Codul lui Lipit-Ishtar din Isin (aprox. 1870 i.Hr.). Aceste coduri de lege au dat o forma legala rolului banilor in societatea civila. Au stabilit dobanzile la datorii, amenzi pentru faradelegi si diferite compensatii banesti. Civilizatia din Mesopotamia a dezvoltat o economie la scara larga bazata pe bani-marfa. Babilonienii si orasele-stat din vecinatate au dezvoltat ulterior cel mai vechi sistem economic pe care il cunoastem astazi, in termeni de reguli la datorii, contracte legale si coduri de lege cu privire la activitatile de afaceri si la proprietatea privata. Banii nu erau doar o noutate, ci o necesitate.

Oamenii au aflat ca multe lucruri ar functiona daca s-ar utiliza bani in loc de produse, pentru a utiliza cat mai mult banii a trebuit sa utilizeze cateva reguli simple:

  • Banii trebuiau acceptati si de catre altii
  • A trebuit sa le atribuie o valoare
  • Trebuia sa fie usor de transportat
  • A trebuit sa fie facuti dintr-un material puternic, ceva care ar putea fi transmis de la o persoana la alta

Monedele

In Turcia Antica in urma cu aproximativ 2700 de ani, cineva a venit cu ideea de a folosi monede metalice. Primele monede au aparut in Turcia Antica. Fiecare moneda era stampilata cu o valoare, monedele erau rotunde sau plate facute din aur sau argint, usor de transportat. Erau decorate cu imagini, desene si modele. Utilizarea monedelor comerciale a fost usor de realizat.

Oamenii care au inventat primele moende erau din Regatul Lydia, un mic regat de coasta la Marea Egee, in vechea Turcie. La fel ca si celelalte regate de coasta oamenii aveau nevoie de ceva util pentru comert si pentru vizitatori, raspunsul au fost monedele. Prima moneda stantata (avand insemnele unei autoritati in forma unei imagini sau a unor cuvinte) poate fi vazuta la Biblioteca Nationala din Paris. Este vorba de o moneda din electrum realizata pe Insula Aegina din Grecia si dateaza din jurul anului 700 i.Hr.

Grecia antica: Ideea pentru folosirea monedelor metalice sa raspandit rapid, fiecare oras-stat dezvoltandu-si propria moneda. Comerciantii care vizitau mergeau la banca si schimbau monedele lor in monede grecesti care apoi le foloseau sa faca cumparaturi in marile piete grecesti. Grecia a fost prima civilizatie care a utilizat imagini cu chipuri de oameni reali pe monedele lor. Primul chip stantat pe o moneda a fost cel a lui Alexandru cel Mare, in jurul anului 325 i.Hr. Odata cu trecerea timpului grecii au creat monede mai mari pentru a comemora anumite evenimente speciale.

Roma antica: Vechii romani au inteles ca utilizarea monedelor este foarte importanta si inteligenta. La inceput, romanii au batut imagini ale cladirilor pe monedele lor. Ei au fost primii care au adaugat simboluri cum ar fi stelele si vulturii pe monede.

China antica: Monedele antice din China au avut, de asemenea, gauri in centru. Pentru pastrarea lor in siguranta, monedele erau insirate pe o franghie, acest lucru a fost numit “un sir de bani”. Chinezii au decorat monedele lor cu imagini de creaturi mitice si magice, precum si desene sau modele. Monedele simbolizau doua daruri: darul de avere si darul de noroc.

Inca din cele mai vechi timpuri, au existat escroci care falsificau aceste monede, pedeapsa pentru falsificare fiind, de obicei, moartea. Cand monedele au inceput sa fie facute de masini, falsificarea monedelor a scazut considerabil.

Banii de hartie

Hartia a fost inventata de chinezii din Antichitate si a avut un rol important in dezvoltarea banilor de hartie care puteau fi decorati cu multa culoare.

Bancnotele au fost introduse in China pe timpul Dinastiei Song in secolul al XI-lea. Dezvoltarea bancnotei a inceput in secolul VII odata cu eliberarea locala a valutei de hartie. Aceasta isi are radacinile de pe vremea Dinastie Tang (618 – 907) acolo unde negustorii primeau chitante pentru depozitele lor de monede, acestia dorind sa scape de greutatea monedelor de cupru in tranzactiile comerciale mari.

In timp sistemele economice au evoluat, bancile s-au dezvoltat si au aparut tranzactiile bancare si transferurile de bani. Astfel oamenii puteau face plati fara a fi nevoiti sa se deplaseze, dintr-un colt al globului intr-altul, pentru a se putea intalni fata in fata. In zilele noastre transferurile de bani se fac prin diferiti intermediari, precum “Western Union”, “Moneygram”, “Westaco Express”, “M-pesa” sau “Smith&Smith”, cu conditia de a plati si unele comisioane aferente serviciilor de transfer de bani.

Odata cu noile avansari in tehnologie, sistemul informatic a inceput sa se dezvolte economic intr-un mod alert. Aparitia unei monede virtuale era doar o chestiune de timp, iar in ianuarie 2009 a aparut Bitcoin, prima moneda virtuala.

Masa monetara a unei tari consta in valuta (bancnote si monede) si de obicei include depozite bancare (sumele tinute in conturi de tranzactii si conturi de economii). Depozitele bancare, in mare parte fiind doar evidente bancare (majoritatea computerizate in lumea bancara moderna), formeaza de departe ce mai mare masa monetara din tarile dezvoltate.

Acum ati aflat cine a inventat banii si de ce sunt o inventie atat de importanta pentru economia zilelor noastre. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.