Cine a inventat umbrela?

Cine a inventat umbrela?

Cine a inventat umbrela

Cine a inventat umbrelaCu totii folosim umbrela atunci cand mergem la mare pentru a ne proteja de razele prea puternice ale soarelui si majoritatea dintre noi folosim o umbrela atunci cand ploua. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat umbrela? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul umbrelei si care este istoria acesteia.

Umbrela este un baldachin conceput pentru a ne proteja impotriva ploii sau a razelor solare. Este un articol portabil si dimensionat pentru uz personal. Astazi umbrelele de soare mari sunt folosite ca dispozitive fixe sau semi-fixe pentru mese, terase sau ca puncte de umbra pe o plaja insorita. De multe ori, umbrelele de soare nu sunt facute din material impermeabil, spre deosebire de umbrelele de ploaie.

Inventia umbrelei nu se cunoaste exact, deoarece in diferite culturi ale lumii antice exista dovezi ale folosintei unor articole ce ii protejau pe conducatori de soare sau ploaie. Sculpturi de la Ninive confirma existenta umbrelei in Orientul Mijlociu Antic. In Persia, umbrela este un articol des intalnit in sculpturile de la Persepolis. Cea mai veche trimitere la o umbrela pliabila dateaza din anul 21 d.Hr. in China Antica. In Egiptul Antic umbrela se gaseste in diferite forme: cu frunze de palmier sau cu pene colorate fixate pe un maner lung. In Grecia Antica, umbrela a fost un accesoriu indispensabil pentru o doamna la sfarsitul secolului al V-lea i.Hr. Din Grecia, probabil, utilizarea umbrelei a ajuns si in Roma Antica, unde se pare ca a fost folosite tot ca accesoriu pentru doamne.

In Europa Medievala, umbrela era cunoscuta, dar nu era folosita la o scara mare. Abia din secolul XVII a devenit putin mai comuna printre oameni. Umbrela era de obicei tinuta de sluga deasupra capului stapanului.

Din secolul al XIX-lea au inceput sa se faca progrese in dezvoltarea umbrelei. In 1862, Sam Fox a dezvoltat o umbrela cu schelet metalic. Modelele din zilele noastre au inlocuit matasea cu bumbac, plastic sau alte materiale. Ca si in trecut, umbrela este considerata un accesoriu de moda.

Istoria umbrelei este chiar una fascinanta. Trecand prin mai multe etape ale dezvoltarii umbrelei, ajungem sa invatam si despre alte culturi in timpul procesului, depinde de cum o foloseau.

Acum ati aflat cine a inventat umbrela si cum a trecut prin diferite culturi ale lumii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.