Cine a inventat cloud computing?

Cine a inventat cloud computing?

Cine a inventat cloud computing
Cine a inventat cloud computing

Cloud computing

V-ati intrebat vreodata cine a inventat cloud computing? Cine a venit cu ideea de a realiza un produs atat de popular in zilele noastre? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul cloud computing si cand au aparut pentru prima data ideile care au condus la inventarea produsului.

Cloud computing (tradus literalmente “computare in nori”) este un concept modern in domeniul informaticii si computerelor, care se comporta mai degraba ca un serviciu decat ca un produs, fiind un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicatii, acces la informatii si stocare date fara utilizatorul sa fie nevoit sa detina sau sa cunoasca amplasarea si configuratia fizica a sistemelor care furnizeaza informatiile. Pentru cloud computing inca nu exista o traducere in limba romana.

Istoria cloud computing

Originea termenului cloud computing este neclara, expresia cloud (nor) fiind des folosita in stiinta pentru a descrie o aglomerare mare de obiecte care apar vizual de la distanta la fel cum un nor descrie orice set de lucruri ale caror detalii nu sunt inspectate mai profund.

Cuvantul “cloud” a fost folosit ca o metafora pentru internet, iar o forma standardizata asemanatoare unui nor era folosita pentru a descrie o retea pe schematica de telefonie si ulterior pentru a reprezenta internetul in diagramele retelelor de calculatoare. Prin aceasta simplificare, implicarea este ca specificatiile despre cum punctele de sfarsit ale unei retele sunt conectate nu sunt relevante in sensul intelegerii diagramei. Simbolul cloud (norul) a fost folosit pentru a reprezenta internetul inca din 1994, in care se putea observa ca serverele sunt conectate la acesta.

Referinte despre cloud computing in sensul sau modern pot fi urmarite pana in 1996, cu cea mai veche mentionare care putea fi gasita intr-un document intern “Compaq”. Popularizarea termenului a inceput in 2006 cand “Amazon.com” a introdus “Elastic Compute Cloud”.

Conceptul fundamental de cloud computing dateaza din anii 1950, cand calculatoarele mainframe erau vazute ca fiind viitorul in computing si au devenit disonibile in academii si corporatii, accesibile prin computere client / terminale. Pentru a eficientiza folosirea mainframe-urilor scumpe, a evoluat practica ce permitea mai multor utilizatori sa imparta accesul fizic la computer de la terminale multiple si timpii de procesare. Acestea au eliminat perioadele de inactivitate a mainframe-ului si a permis o returnare mai mare a investitiei.

In anii 1990, companiile de telecomunicatii, care inainte ofereau in principal circuite de date dedicate punct-la-punct, au inceput sa ofere servici pentru retele virtuale private (Virtual Private Network – VPN) cu o calitate de servicii comparabila, dar la costuri reduse. Prin schimbarea traficului dupa cum vedeau ca pot stabiliza folosirea serverului, companiile puteau folosi mai eficient latimea de banda generala a retelei. Simbolul cloud a inceput sa fie folosit pentru a descrie punctul de demarcare intre ceea ce furnizorul era responsabil si ceea ce utilizatorii erau responsabili. Cloud computing si-a extins aceasta granita pentru a acoperi toate serverele si infrastructura retelelor.

La inceputul anului 2008, “Eucalyptus” a devenit prima platforma open-source, compatibila AWS API, care implementa cloud-uri private. In iulie 2010, “Rackspace Hosting” si NASA au lansat impreuna o initiativa de software open-source cloud cunoscuta ca “OpenStack”, intentionata sa ajute organizatiile sa poata oferi servicii de cloud computing pe configuratii hardware standard. Pe 1 martie 2011, IBM a anuntat arhitectura “IBM SmartCloud” pentru a sprijini “Smarter Planet”. Pe 7 iunie 2012, Oracle a anuntat “Oracle Cloud” care, desi este inca in dezvoltare, acest cloud se considera a fi primul care furnizeaza utilizatorilor acces la un set de solutii IT, inclusiv aplicatii, platforme si infrastructuri.

In zilele noastre, companiile de telecomunicatii ofera servicii de cloud computing pentru smartphone-uri, iar utilizatorii nu mai sunt nevoiti sa stocheze informatiile in memoria interna a smartphone-urilor sau a calculatoarelor si le pot accesa de oriunde cu conditia sa existe internet mobil.

Acum ati aflat cine a inventat cloud computing si cand a aparut aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.