Cine a inventat internetul?

Cine a inventat internetul?

Inventatorul internetului
Cine a inventat internetul

Internetul

Poate cea mai importanta inventie a epocii in care traim este Internetul. Acesta s-a raspandit impresionant de mult si de rapid devenind extrem de popular, mai mult chair, aflandu-ne in secolul vitezei, a devenit o necesitate si nu doar un lux. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat Internetul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul Internetului si cand a aparut acesta.

Internetul este un sistem global de retele de calculatoare interconectate care folosesc un pachet de protocoale (TCP/IP) pentru a lega miliarde de dispozitive din intreaga lume. Este o retea internationala ce consta in milioane de retele private, publice, academice, comerciale si guvernamentale, legate printr-o arie larga de tehnologii de retelistica electronice, wireless (fara fir) si optice. Internetul transporta o gama larga de resurse si servicii informationale precum documente interconectate de tip hypertext si aplicatii ale World Wide Web (WWW) – infrastructura ce suporta email si retele de la terminal-la terminal pentru partajare de fisiere si telefonie.

Istoria Internetului

Internetul a fost initial dezvoltat de “DARPA – (Defense Advanced Research Projects Agency)” ca un mijloc de schimb de informatii privind cercetarea in domeniul apararii intre universitati implicate si facilitati de cercetare in domeniul apararii. Initial au fost doar site-uri de e-mail si FTP, precum “Usenet”, unde oamenii de stiinta puteau pune intrebari si sa isi raspunda reciproc. Acesta a fost numit “ARPANET – (Advanced Research Projects Agency Network)”. Conceptul a fost dezvoltat incepand din 1964, iar primele mesaje au fost transmise intre UCLA si Institutul de Cercetare Stanford in 1969.

Leonard Kleinrock de la MIT a publicat, in anul 1961, prima lucrare despre teoria pachetului de comutare (aceasta fiind esentiala pentru a lucra pe internet). Ray Tomlison a introdus reteaua de e-mail in 1972. A fost primul sistem de mesagerie care a permis trimiterea de mesaje pe retea intre utilizatori. Odata ce conceptul s-a dovedit eficient, organizatiile implicate au inceput sa stabileasca cateva reguli de baza pentru standardizare. Una dintre cele mai importante a fost protocolul de comunicare, TCP/IP, dezvoltat de Vint Cerf si Robert Kahn in 1974. O versiune comerciala a ARPANET, cunsocuta si sub numele de “Telenet” a fost introdusa in 1974, fiind considerata de multi primul furnizor de servicii internet (ISP).

In 1973 Robert Metcalfe este creditat pentru aparitia “Ethernet”, acesta fiind standardul de baza in comunicarea dintre calculatoarele din retea. In 1978 TCP a fost impartit in TCP/IP operatiune condusa de Danny Cohen, David Reed si John Shoch pentru a sprijini traficul in timp real. Acest lucru permite crearea de UDP. TCP/IP a fost standardul in ARPANET in anul 1983 si este inca protocolul primar utilizat pentru Internet. In 1984 Paul Mockapetris si Jon Postel au introdus DNS.

In 1990 Tim Berners-Lee a dezvoltat HTML, limbajul ce a adus o contributie uriasa la modul de a vizualizare si navigare a internetului de astazi. El a specificat aplicabilitatea tehnologica si constructia lingvistica din HTML in timp ce lucra la CERN (o organizație stiintifică internationala cu sediul la Geneva, Elvetia) si este principalul creditat pentru usurinta publicului de a utiliza adoptarea unei pagini web. Pe 5 august 1991 Tim Berners-Lee a introdus WWW (World Wide Web) pentru public.

Fara acesti oameni, internetul nu ar fi existat: Larry G. Roberts a creat primele retele de comunicare pe calculator de la distante lungi in 1965 si a proiectat ARPANET, samanta din care internetul modern a inceput sa creasca in 1966. Bob Kahn si Vint Cerf au inventat Transmission Control Protocol (TCP), in care se muta date de pe internet in 1972 si 1973. In anii 1980 Radia Perlman a inventat algoritmul “spanning tree”, algoritm ce permitea o punte eficienta intre retele. Fara o solutie de buna corelare, la scara larga, retele precum internetul ar fi fost imposibile.

Internetul a crescut impresionant de-a lungul anilor, in 31 martie 2011 ajungand la un numar total de aproximativ 2,095 miliarde de utilizatori (30,2% din populatia globului). S-a estimat ca in anul 1993 Internetul transporta numai 1% din informatia ce trecea prin telecomunicatii, in 2000 acel procent a crescut pana la 51%, iar in pana in anul 2007 mai mult de 97% din informatia telecomunicata totala a fost transportata de Internet.

Acum stiti cine a inventat internetul si cand a aparut acesta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.