Cine a inventat tastatura QWERTY?

Cine a inventat tastatura QWERTY?

Cine a inventat tastatura Qwerty?

Cine a inventat tastatura Qwerty?V-ati intrebat vreodata cine a inventat tastatura QWERTY? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul tastaturii QWERTY si cum a fost adoptata pentru toate computerele.

Tastatura este numita QWERTY dupa primele sase cifre din partea stanga-sus a acesteia. Aceasta nu a fost creata pentru computere, ci pentru masinile de scris, ulterior fiind adoptata ca tastatura de baza pentru computer.

Inventatorul american Christopher Sholes este creatorul tastaturii QWERTY. Acesta detinea un ziar din Milwaukee, iar cand compozitorii lui au intrat in greva a dorit sa inventeze o masina care sa scrie in locul angajatilor, dar fara success.

Impreuna cu Samuel Soule, Sholes a reusit sa creeze, in anul 1866, o masina ce numerota paginile cartilor. Sholes s-ar fi oprit aici, dar un prieten, Carlos Glidden, i-a sugerat ca masina ar putea sa scrie si litere, nu doar sa numeroteze.

Sholes, Soule si Glidden s-au intalnit din nous i au reusit sa inventeze o masina de scris proprie ce avea aspect asemanator unui pian, cu butoane albe si negre. Cei trei si-au brevetat inventia iniulie 1868. Aceasta inventive nu era, din pacate prea fiabila, iar butoanele se blocau usor. Pe rand, cei trei au cedat drepturile unei companii din Pennsylvania si au incheiat proiectul.

Sholes nu s-a dat batut si a inceput sa faca cercetari. A observat ca butoanele se blocau atunci cand dactilografii scriau prea repede, astfel a incercat sa separe cele mai commune litere de celelalte butoane. Dupa multe teste, Sholes a realizat design-ul QWERTY.

Ultimul design realizat a asigurat ca se poate tasta “TYPE WRITER” doar la butoanele de pe randul de sus. Sholes a trimis noua tastatura celor de la “E.Remington and Sons” pentru inspectie, iar acestia au aprobat design-ul. Dupa aprobare tastatura QWERTY a fost adoptata la toate masinile de scris si mai nou la tastaturile comuterelor.

Chiar daca blocarea butoanelor nu mai reprezinta o problema la computerele modern, tastatura QWERTY a ramas in folosinta standard. Nici chiar tastatura Dovorak nu o poate inlocui, desi este mai usor de folosit.

Acum stiti cine a inventat tastatura QWERTY si cum a devenit un standard pentru masinile de scris si pentru computerele noastre. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.