Cine a inventat tubul catodic?

Cine a inventat tubul catodic?

Cine a inventat tubul catodic
Cine a inventat tubul catodic

Tubul catodic

V-ati intrebat vreodata cine a inventat tubul catodic? Cine a realizat inventia care a facut posibila aparitia televizorului? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul tubului catodic si cat de importanta a fost aceasta inventie.

Tubul catodic este un tub vidat ce contine unul sau mai multe tunuri de electroni si un ecran fluorescent folosit pentru a vedea imaginile. Poseda mijloace de a accelera si a devia raza de electroni pe ecran pentru a crea imagini. Imaginile pot reprezenta unde electrice (osciloscopice), imagini TV sau de monitoare PC, tinte radar etc. Tuburile catodice au fost folosite si ca dispozitive de memorie, astfel lumina vizibila emisa de la materialul fluorescent nu era intentionat sa aiba vreun rol important observatorului vizual (desi sablonul vizibil de pe tub putea reprezenta criptic informatia stocata).

Tubul catodic foloseste o invelitoare de sticla evacuata mare, adanca, destul de grea si relativ fragila. Din motive de siguranta, fata tubului este realizata din sticla cu plumb groasa pentru a fi rezistenta la spargere si pentru a bloca majoritatea emisiilor de raze X, in special daca tubul este folosit in produse pentru consumatori.

Istoria tubului catodic

Experimentarea razelor catodice este adesea acreditata lui J.J. Thomson, un fizician englez care, in cele trei experimente cunoscute ale sale, a reusit sa devieze razele catodice, o functie fundamentala a tuburilor catodice moderne.

Cea mai veche versiune a unui tub catodic a fost inventata de catre fizicianul german Ferdinand Braun in anul 1897 si este cunoscut sub numele de “Tubul Braun”. Era o dioda catodica la rece, o modificare a tubului Crookes cu un ecran imbracat in fosfor.

In anul 1907 savantul rus Boris Rosing a folosit un tub catodic ca receptor de semnal video experimental pentru a forma o imagine. Rosing a reusit sa afiseze forme geometrice simple pe ecran, ceea ce a marcat pentru prima data ca tehnologia tubului catodic putea fi folosita pentru ceea ce noi numim astazi televizor.

Primul tub catodic ce folosea un catod cald a fost dezvoltat de catre John B. Johnson (cel care a dat numele termenului “Zgomot Johnson) si de Harry Weiner Weinhart de la “Western Electric” si a devenit un produs comercial in anul 1922.

Primele televizoare cu tub catodic scoase pe piata au fost fabricate de compania “Telefunken” in Germania in anul 1934.

Tuburile catodice si-au pierdut din popularitate odata cu aparitia noilor tehnologii de afisaje precum LCD-uri, ecrane cu plasma sau OLED-uri. Acestea au costuri de fabricare mai mici, consum de energie scazut, iar greutatea si volumul sunt foarte mici, in consecinta fiind si mai ieftine in comparatie cu televizoarele si monitoarele cu tub catodic.

Indiferent ca tubul catodic nu mai este folosit si nu mai are aceeasi popularitate, acesta a ramas si va ramane in continuare una din cele mai importante inventii ale omenirii, fara de care tehnologia nu ar fi avut mijloacele necesare sa evolueze.

Acum ati aflat cine a inventat tubul catodic si de ce este o inventie atat de importanta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.