Cine a inventat dioda?

Cine a inventat dioda?

Cine a inventat dioda
Cine a inventat dioda

Dioda

V-ati intrebat vreodata cine a inventat dioda? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul diodei si cand a aparut aceasta.

Dioda este o componenta electronica cu doua terminale cu o conductanta asimetrica, are rezistenta scazuta (ideal zero) la curent intr-o directie si rezistenta ridicata (ideal infinita) in cealalta directie. Dioda semiconductoare, cea mai comuna in zilele noastre, este o bucata cristalina de material semiconductor cu o jonctiune p-n conectata la doua terminale electrice. Diodele semiconductoare au fost primele dispozitive electronice semiconductoare.

Istoria diodei

Diodele cu tub electronic si diodele semiconductoare au fost dezvoltate separat, in aproximativ acelasi timp, la inceputul anilor 1900, ca si detectoare de receptoare radio. Pana in anii 1950 diodele cu tub electronic erau mai mult utilizate in radiouri deoarece contactele-punct timpurii ale diodelor semiconductoare erau mai putin stabile si pentru ca majoritatea aparatelor aveau tuburi electronice pentru amplificare se stia cu usurinta ce fel de diode sunt incluse in tub.

In 1873, Frederick Guthrie a descoperit principiul de baza al operatiei diodelor cu tub electronic. Guthrie a descoperit ca un electroscop incarcat pozitiv putea fi descarcat prin aducerea cat mai aproape (dar nu sa atinga) a unei bucati de metal alb fierbinte, impamantat. Acelasi lucru nu se aplica unui electroscop incarcat negativ, indicand faptul ca fluxul de curent electric era posibil doar intr-o singura directie.

Thomas Edison a redescoperit pe cont propriu principiul pe 13 februarie 1880. La acea vreme, Edison investiga de ce filamentele becurilor sale aproape ardeau in intregime la capatul pozitiv. El avea un bulb special realizat cu o placa metalica sigilata in plicul de sticla. Folosind acest dispozitiv, Edison a confirmat ca un curent invizibil trecea din filamentul aprins prin tub spre placa de metal, dar numai cand placa era conectata la o sursa pozitiva. Edison a realizat un circuit in care becul sau modificat a inlocuit rezistorul intr-un voltmetru de curent continuu. A primit un patent pentru inventia sa in 1884.

Dupa aproximativ 20 de ani, John Ambrose Fleming a realizat ca efectul “Edison” putea fi folosit ca un detector radio de precizie. Fleming a patentat prima dioda cu tub electronic adevarata, “valva Fleming”, pe 16 noiembrie 1904 in Marea Britanie.

In anul 1874, savantul german Karl Ferdinand Brauna descoperit “conductia unilaterala” a cristalelor. Braun a patentat redresorul de cristale in anul 1899, iar in anii 1930, redresoarele de oxid de cupru si seleniu au fost dezvoltate pentru aplicatii de putere.

Cercetatorul indian Jagadish Chandra Bose a fost primul care a folosit un cristal pentru a detecta unde radio in anul 1894. Detectorul de cristale a fost dezvoltat intr-un dispozitiv practic pentru telegrafia wireless de catre Greenleaf Whittier Pickard, care a inventat un detector de cristale din siliciu in anul 1903 si a primit un brevet pentru acesta pe 20 noiembrie 1906.

“Bell Labs” au dezvoltat si ei o dioda de germaniu pentru receptii de microunde, iar “AT&T” a folosit-o in turnurile lor de microunde care traversau natiunea la sfarsitul anilor 1940 si conduceau semnalele retelelor de televiziune si telefonie.

In zilele noastre diodele sunt fabricate din siliciu, dar se folosesc si alte materiale semiconductoare precum seleniu sau germaniu. Dioda a ramas si in zilele noastre o piesa importanta din circuitele electrice si electronice, astfel fiind o inventie foarte importanta in domeniul electronicii.

Acum ati aflat cine a inventat dioda si cand a aparut aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostinele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.