Cine a inventat trioda?

Cine a inventat trioda?

Cine a inventat trioda
Cine a inventat trioda

Trioda

V-ati intrebat vreodata cine a inventat trioda? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul triodei si ce poveste se ascunde in spatele acestei inventii.

Trioda este un tub vidat de amplificare electronica ce consta in trei electrozi aflati in interiorul unui plic de sticla evacuat: un filament sau catod inclazit, o retea si o placa (anod). Trioda a fost primul dispozitv electronic de amplificare si a fost precursorul altor tipuri de tuburi vidate precum tetroda sau pentoda.

Istoria triodei

Primul tube cu trei elementi, un tub umplut cu vapori de mercur fara o retea de control, a fost patentat pe 4 martie 1906 de catre austriacul Robert von Lieben.

La inceputul anului 1906, inginerul american Lee De Forest a inventat un numar de design-uri de tuburi cu trei elementi pe care le-a numit “Audioni”. Audionul este considerat prima trioda construita vreodata, iar cel care a devenit design-ul triodei, in care reteaua este localizata intre filament si placa, a fost patentat pe 29 ianuarie 1907. Audionul era evacuat incomplet si continea gaz la presiuni joase, crezut de De Forest ca fiind ceva necesar, ceea ce a cauzat o operare in mod gresit si a scurtat viata filamentului. Inventat ca si un detector de receptoare radio, Audionul nu a fost prea folosit pana cand i-a fost recunoscuta abilitatea de amplificare de catre mai multi cercetatori in jurul anului 1912, care l-au folosit pentru a construi primele receptoare pentru amplificare radio si oscilatoare electronice. Multele folosiri pentru amplificare au motivat dezvoltarea sa rapida. Pana in 1913 au fost dezvoltate versiuni imbunatatite de catre Harold Arnold de la “American Telephone and Telegraph Company” care a cumparat drepturile pentru Audion de la De Forest si de catre Irving Langmuir de la “General Electric”, care si-a numit tubul “Pliotron”. Acestea au fost primele triode cu tub vidat. Numele de “trioda” a aparut mai tarziu, cand a devenit necesara distinctia acesteia de alte tipuri de tuburi vidate cu mai multi sau mai putini elementi (diode, tetrode, pentode).

Descoperirea abilitatii de amplificare a triodei din 1912 a revolutionat tehnologia electrica, creand noul domeniu de electronica, tehnologia dispozitivelor electrice active (de amplificare). Trioda a fost imediat aplicata in mai multe zone ale comunicatiei. Trioda transmitator radio de “fluxuri continue” a inlocuit transmitatorul eclator ineficient si greoi, permitand transmiterii sunetului prin modulatia amplitudinii (AM). Trioda receptoare radio de amplificare, care avea puterea de a actiona difuzoarele, a inlocuit rodioul de cristal, care trebuia sa fie ascultat doar la casti. Acestea au dus la rezultatul in evolutia radioului de la un serviciu comercial de mesaje la frimul mediu de comunicatie in masa, odata cu inceputul transmiterii radio in jurul anului 1920. Triodele au facut posibile converstatiile telefonice transcontinentale. Repetoarele triode cu tub vidat, inventate la “Bell Telephone”, dupa cumpararea drepturilor pentru Audion, au permis apelurilor telefonice sa calatoreasca dincolo de limita neamplificata de aproape 800 de mile. Pe 25 ianuarie 1915 cei de la “Bell” au deschis prima linie telefonica transcontinentala. Alte inventii facute posibile de triode sunt sistemele de adrese publice, fonografe electrice si realizarea filmelor.

Trioda a servit ca baza tehnologica pentru noile tuburi vidate dezvoltate precum tetroda (Walter Schotty in 1916) si pentoda (Bernardus Tellegen in 1926). Trioda a fost foarte folosita in electronicele consumanbile precum radiouri, televizoare si sisteme audio pana cand a fost inlocuita in anii 1960 de tranzistor, inventat in 1947, care a inchis era tubului vidat pornita de trioda. Astazi triodele sunt mai folosite in aplicatii de voltaj mare pentru care dispozitivele semiconductoare solide erau nepotrivite cum ar fi transmitatori radio sau echipamente de incalzire industriale.

Acum ati aflat cine a inventat trioda si care est povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.