Cine a inventat telecomanda?

Cine a inventat telecomanda?

Cine a inventat telecomanda
Cine a inventat telecomanda

Telecomanda

V-ati intrebat vreodata cine a inventat telecomanda? Cine a venit cu ideea de a construi un obiect care sa controleze aparatura electrica din casa? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul telecomenzii si ce putem controla cu aceasta.

Telecomanda este o componenta dintr-un dispozitiv electronic, precum televizorul, DVD player-ul sau sistemul home theater, care este folosita pentru a opera dispozitivul de la distanta scurta fara a fi conectata fizic la acesta.

Istoria telecomenzii incepe inca din anul 1898, cand Nikola Tesla a dezvoltat o telecomanda cu unde radio. In acelasi an, la o expozitie electrica din Piata “Madison Square Garden”, Tesla a prezentat publicului o mica ambarcatiune controlata prin unde radio pe care a denumit-o “teleautomaton”.

In anul 1903, la Academia de Stiinte din Paris, Leonardo Torres-Quevedo a prezentat robotul “Telekino”, acesta executand comenzi transmise prin unde electromagnetice. Prin inventia lui “Telekino”, Torres-Quevedo a pus bazele principiilor moderne de operare a telecomenzilor wireless. In 1906, in Portul Bilbao, in prezenta regelui si a unei multimi, Torres si-a prezentat cu succes inventia, ghidand o barca de la mal. Mai tarziu, a incercat sa aplice “Telekino” proiectilelor si torpilelor, dar a fost nevoit sa abandoneze proiectul din pricina lipsei de fonduri.

Primul model de aeroplan ghidat cu ajutorul telecomenzii a zburat in anul 1932, iar folosirea telecomenzii in scopuri militare a fost intensiva in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, un exemplu fiind racheta germana “Wasserfall”.

Pana la sfarsitul anilor 1930, mai multi prducatori radio au oferit telecomenzi pentru modele lor mai noi. Majoritatea acestora erau conectate la aparate prin fire, dar telecomanda “Philco”, lansata in 1939, era o telecomanda alimentata cu baterii si opera printr-un radio-transmitator de frecventa joasa. Aceasta telecomanda a fost prima telecomanda wireless destinata unui dispozitiv electronic pentru consumatori.

Prima telecomanda care controla un televizor a fost dezvoltata de Corporatia “Zenith Radio” in anul 1950. Telecomanda numita “Lady Bones” era conectata la televizor printr-un fir. O telecomanda fara fir, “Flashmatic”, a fost realizata in anul 1955, de catre Eugene Polley. Functiona prin ghidarea unei unde de lumina pe o celula fotoelectrica, dar celula nu putea distinge lumina provenita de la telecomanda sau de la alte surse. De asemenea, telecomanda trebuia indreptata cu precizie spre televizor pentru a functiona adecvat.

In anul 1956, Robert Adler a inventat telecomanda “Zenith Space Command”, o telecomanda fara fir, mecanica, ce folosea ultrasunete pentru a schimba canalele si volumul. Cand utilizatorul apasa un buton, in interiorul telecomenzii se lovea o mica bara care producea ultrasunete. Fiecare buton avea cate o bara care emiteau frecvente diferite, iar circuitele din televizor puteau percepe aceste sunete.

In 2006, Laboratoarele “Hillcrest” a introdus “Loop pointer”, o telecomanda ce folosea tehnologia “Hillcrest Freespace” de control a miscarii care permitea utilizatorilor sa-si controleze televizoarele prin miscari naturale ale corpului. Telecomanda avea doar patru butoane si o rotita de parcurgere, iar tehnologia “Freespace” ii permitea acesteia sa foloseasca unde radio pentru a comunica cu o antena USB conectata la un computer si, totodata, la televisor, deci utilizatorii nu trebuiau sa indrepte telecomanda spre computer pentru ca telecomanda sa functioneze.

Telecomanda a evoluat continuu in ultimii ani si a permis noi dezvoltari in tehnologie precum conexiunea prin Bluetooth, senzori de miscare si control vocal. Telecomenzile sunt folosite pentru o varietate de aparate electronice si ne scutesc de deplasari nedorite si de timp.

Acum ati aflat cine a inventat telecomanda si de ce folosim aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.