Cine a inventat sapunul ?

Cine a inventat sapunul ?

Cine a inventat sapunul

Cine a inventat sapunulV-ati intrebat vreodata cine a inventat sapunul ? .Legenda spune ca sapunul a fost descoperit pentru prima data pe muntele Sappo Hill din Roma, când un grup de femei romane si-au spălat hainele în râul Tibru, la baza unui deal, sub care grăsimile animale jertfite au plutit în jos pe râu și au creat un amestec de lut. Ele au descoperit curând că folosind aceeasta substanță de curățare, spalatul hainelor a devenit clar mai usor.

Cu toate acestea, babilonienii au fost cei care au inventat săpunul și sunt dovezi pentru acest lucru pe recipientele babiloniene de lut care dateaza de la 2800 î.Hr. inscripționările de pe recipientele , au cunoscut rețeta săpunului și că produsul a fost făcută din grăsimi combinate cu cenusa de frasin și apă . Aceste referințe timpurii pentru săpun au fost pentru utilizarea sapunului să spele lâna și bumbacul în pregătirea pentru țesutul în pânză, săpunul nu a fost utilizat în mod necesar pentru spalarea corpului.

Papyrus Ebers (Egipt, 1550 î.Hr.) arată că vechii egipteni au combinat atât uleiuri animale și vegetale cu săruri alcaline pentru a produce o substanță. Ei au folosit acest amestec pentru tratarea ranilor, bolilor de piele precum și pentru spălare.

Potrivit stramosilor, fenicienii au facut sapun din seu de capră și cenușă de lemn în 600 î.Hr..

Grecii antici au spus ca trebuie să aibă leșie combinata și cenușă, ca o lotiune de curatare pentru vase și statuile  zeilor .

Romani au folosit urina ca substanta pentru a face săpun în primul secol d.Hr. Mai târziu, au combinat seu de capră și de cenusa de lemn de fag pentru a face săpun, atât solid cat si fin. Descoperirea unei întregi fabrici de săpun în ruinele din Pompei, unul dintre orașele distruse de erupția vulcanică din Mt. Vezuviu în 79 d.Hr. sugerează că industria a fost stabilita și că săpunul a fost cunoscut de Imperiul Roman. În timpul inceputulului de secol al erei noastre, romanii sunt bine cunoscuti pentru baile publice, în general, săpun nu a fost folosit pentru curățarea personala, acesta a fost folosit de către medici în tratamentul unor boli. Săpunul pentru curățenie și igienă personală a devenit popular în secolele ulterioare ale epocii romane.

Celtii, care a folosit grasimi animale si cenusa de plante pentru a face săpun , numit saipo, din care este derivat cuvântul săpun.

Arabii au produs săpun din ulei vegetal, ca uleiul de măsline sau uleiuri aromatice, cum ar fi uleiul de cimbru. Soda caustica a fost folosita pentru prima dată pentru fabricarea sapunului și nu sa schimbat de la săpunul curent care se gasete in magazine.

Acum stiti cine a inventat sapunul. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.