Cine a inventat hartia igienica?

Cine a inventat hartia igienica?

Cine a inventat hartia igienica
Cine a inventat hartia igienica

Hartia igienica

De fiecare data cand folosim toaleta folosim si hartia igienica. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat hartia igienica? Ei bine, haideti sa alfam impreuna cine este inventatorul hartiei igienice si cand a fost inventata aceasta.

Hartia igienica este un servetel de hartie moale folosit pentru a mentine igiena personala dupa ce folosim toaleta pentru anumite necesitati. Este vanduta ca un sul de hartie perforata infasurata pe un cilindru de carton. Cele mai multe tipuri de hartie igienica moderna sunt realizate pentru a se descompune in bazinele septice. Hartia igienica poate fi formata din doua sau mai multe straturi de foi de hartie, pentru a oferi un aspect mai moale, mai puternic si cu o absorbtie mai buna.

Desi hartia a fost cunoscuta ca un material de impachetat in China inca din secolul II i.Hr., istoria hartiei igienice dateaza din secolul VI, la inceputurile Chinei Medievale. Folosirea hartiei igienice este documentata pentru prima data in anul 589, in scrierile savantului oficial Yan Zhitui. In anul 851, pe timpul Dinastiei Tang, un calator arab prin China a remarcat ca poporul chinez nu folosesc apa pentru a se spala dupa ce isi fac necesitatile, ci se folosesc de hartia igienica.

In Roma Antica se folosea un burete pe un bat pentru igiena personala. In alte zone ale planetei, cei bogati foloseau lana, canepa sau dantela, pe cand cei saraci foloseau orice aveau la indemana: frunze, iarba, fan, pietre, nisip, muschi, apa, zapada, ferigi, varietati de pielite de fructe, scoici sau stiuleti de porumb, depinde de tara, de conditiile meteorologice si de traditile sociale.

Cel care este creditat pentru inventarea hartiei igienice moderne comerciale este Joseph Gayetty. Acesta a introdus hartia igienica in anul 1857 si a fost disponibila pe piata pana in anii 1920. Seth Wheeler a obtinut primele brevete americane in 1883 pentru hartia igienica si pentru dozatorul de hartie igienica, modele care ulterior au devenit cele mai comune in SUA.

Hartia igienica umeda a fost introdusa in Regatul Unit de catre cei de la “Andrex” in anii 1990 si in SUA de catre cei de la “Kimberly-Clark” in 2001. A fost fabricata pentru a igieniza mai bine decat hartia igienica uscata si este mult mai folositoare pentru femeile in perioada de menstruatie.

Numai in SUA s-au vandut 26 de miliarde de suluri de hartie igienica, in valoare de 2.4 miliarde de dolari. Americanii au ajuns la o medie anuala de 23.6 de suluri per capita. Dintr-un copac se produc 45 kg de hartie igienica si sunt produse in jur de 83 de milioane de suluri zilnic. Productia globala de hartie igienica consuma aproximativ 27 000 de copaci zilnic. De aceea, din 2009, intre 22% si 48% din hartia igienica folosita in SUA provine din fermele de copaci din SUA si din Amerca Latina, restul provenind din padurile secundare si un foarte mic procent provine din padurile virgine.

Desi hartia igienica este folosita in majoritatea tarilor lumii, exista si cateva tari precum India care considera ca folosirea apei este o metoda mai curata si mai sanitara decat hartia igienica.

Acum ati aflat cine a inventat hartia igienica si care este istoria aceste inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.