Cine a inventat deodorantul?

Cine a inventat deodorantul?

Cine a inventat deodorantul
Cine a inventat deodorantul

Deodorantul

V-ati intrebat vreodata cine a inventat deodorantul? Cine a inventat acest produs de ingrijire personala pe acare astazi il folosim toti? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul deodorantului si cum trebuie sa il folosim.

Deodorantul este o substanta care se aplica pe corp (la subsuori, picioare sau alte zone ale corpului) pentru a preveni mirosul neplacut cauzat de transpiratie. O subcategorie a deodorantelor, antiperspirantele acopera mirosul neplacut si, totodata, previne transpiratia prin afectarea glandelor sudoripare. Antiperspirantele se folosesc, de obicei, la subsuori, pe cand deodorantele se folosesc si pentru alte zone ale corpului.

Istoria deodorantului

In secolul IX, arabul Ziryab a introdus deodorantele pentru sub-brat in zona Andaluziei. In anul 1888, primul deodorant comercial, “Mum”, a fost dezvoltat si patentat de un inventator din Philadelphia al carui nume s-a pierdut in istorie. Compania inventatorului a fost cumparata de cei de la “Bristol-Meyers” in anul 1931, iar la sfarsitul anilor 1940, directorul de marketing Edward Gelsthorpe a decis sa dezvolte un produs bazat pe principiul noii inventii a pixului cu varf cu bila. In 1952 compania a inceput sa vanda produsul sub numele de “Ban Roll-On”. Compania “Chattem” a cumparat marca “Ban” in anul 1998 si l-a vandut in 2000 celor de la “Kao Corporation”.

In 1903 a aparut primul antiperspirant comercial cu numele de “Everdry”. Fomula moderna a antiperspirantului a fost brevetata de Jules Montenier pe 28 ianuarie 1941. Acest brevet se adresa problemei excesivitatii de aciditate a clorhidrei de aluminiu prin combinarea acesteia cu un nitril solubil sau a unui compus similar. Aceasta formula a fost gasita pentru prima data in spray-ul deodorant “Stopette” pe care revista “Time Magazine” l-a numit “cel mai bine vandut deodorant al anilor 1950”. Produsul si-a castigat renumele ca fiind primul sponsor al emisiunii “What’s My Line?”, dar a fost eclipsat mai tarziu de alte brand-uri, patentul din 1941 fiind deja invechit.

La inceputul anilor 1960, a aparut pe piata primul aerosol antiperspirant, “Right Guard” de la “Gillette”, a carui brand a fost vandut celor de la “Henkel” in 2006. Pana la sfarsitul anilor 1960, jumatate din antiperspirantele vandute in SUA erau aerosoli, iar vanzarile au continuat sa creasca pana la 82% din antiperspirantele vandute la inceputul anilor 1970. Totusi, la sfarsitul anilor 1970, au aparut doua probleme ce au schimbat radical popularitatea folosintei acestor produse. Prima problema era ca, in 1977, a fost interzis un igredient folosit in aerosoli si anume chimicalele de aluminiu zirconiu, considerat periculos la inhalare. A doua problema a fost lmitarea folosirii carburantilor de clorofluorocarbon in aerosoli deoarece aceste gaze contribuie la distrugerea stratului de ozon. Cum popularitatea aerosolilor au scazut, antiperspirantele de tip stick au devenit tot mai populare, astazi fiind cel mai utilizat tip de antiperspirant.

Medicii recomanda sa citim cu atentie etichetele produselor deoarece s-ar putea sa contina anumite substante la care putem fi alergici.

Acum ati aflat cine a inventat deodorantul si pentru ce il folosim. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.