Cine a inventat aparatul de ras ?

Cine a inventat aparatul de ras ?

Cine a inventat aparatul de ras
Cine a inventat aparatul de ras

Istoria aparatului de ras

De-a lungul secolelor, barbatii si femeile au folosit diferite metode pentru a indeparta parul de pe corp nedorit. Rasul este cea mai rapida si mai usoara metoda pentru a elimina parul de pe corp. Elementul de baza al barbieritului este aparatul de ras. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat aparatul de ras? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul aparatului de ras si cat de importanta este aceasta inventie pentru ingiena personala.

Aparatul de ras este un instrument cu lame folosit, in principal, pentru indepartarea parului nedorit de pe corp. Exista mai multe tipuri de aparate de ras precum aparatul de unica folosinta, briciul sau aparatul de ras electric.

Desi primele aparate de ras au existat inca dinaintea Epocii de Bronz, cel mai vechi obiect asemenea unui aparat de ras datand din 18 000 i.Hr., versiunea moderna a fost inventata in secolul al XVIII-lea.

Primele tipuri de aparate de ras au existat inca din Preistorie, pe cand oamenii foloseau cochilii de scoici, dinti de rechin sau silex (o roca sticloasa). In Epoca Bronzului, aparatele de ras erau de forma rotunda si, de obicei, realizate din bronz sau obsidian (o roca vulcanica). Excavatiile de la mormintele din Egipt au adus la suprafata aparate de ras din aur solid si cupru ce dateaza din mileniul IV i.Hr.

Briciul este un aparat de ras format dintr-o lama care se pliaza in maner. Lama este de obicei din otel, iar capatul sau ingust se roteste pe un pivot intre doua bucati de protectie. Acesta a fost primul produs in Sheffield, Anglia, la inceputul secolului al XVIII-lea. Utilizarea unui aparat de ras necesita abilitati bune de ras, iar lamele trebuie de multe ori sa fie rectificate si ascutite. In secolul XX, barbieritul cu briciul era cea mai populara metoda si a ramas astfel pana in anii 1950. Este folosit si astazi de unii frizeri, dar nu la fel de des.

In anul 1901, King C. Gillette a dezvoltat ideea de aparat de ras cu siguranta si a creat un aparat de ras cu lame ieftine de unica folosinta, care este folosit si astazi. Metoda a fost imbunatatita de-a lungul anilor, dar baza este aceeași. Lama lui Gillette era cu doua taisuri, iar aparatul de ras era in forma de “T”. Partea de sus putea fi scoasa, cu scopul de a introduce o noua lama. Astazi, aparatele de ras Gilette au cartuse cu mai multe lame, prima lama ridica parul si taie partea de sus, iar celelalte lame taie parul de la nivelul pielii.

Aparatul de ras electric a fost inventat de catre Armata SUA, mai exact de catre locotenentul – colonel Jacob Schick in anul 1927. In Olanda, primul aparat de ras electric cu doua capete a fost inventat de Alexandre Horowitz de la compania “Philips”. Aparatele de ras electrice s-au dezvoltat de-a lungul anilor, cele mai mari modernizari realizate de cei de la “Remington Rand Corporation”.

Masina de tuns manuala a fost inventata de Nikola Bizumic si a fost creata pentru a taia parul. Astazi, masina de tuns manuala este foarte rar folosita, fata de masina de tuns electrica este mai popular si usor de utilizat. Prima versiune masina de tuns electric a fost inventata la inceputul anului 1921 de Matei Andis.

Fie ca este vorba de brici, de masina de tuns sau de aparatul de ras electric, toate sunt aparate de ras mai mult sau mai putin folosite si inca populare. Aparatul de ras “Gillette” a ramas inca cel mai popular aparat de barbierit si va ramane lider pe piata aparatelor de ras pana cand se vor gasi noi metode de barbierit si de ras mai bune si mai accesibile pentru toti.

Acum stiti cine a inventat aparatul de ras. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.