Cine a inventat servetelele?

Cine a inventat servetelele?

Cine a inventat servetelele
Cine a inventat servetelele

Istoria servetelelor

V-ati intrebat vreodata cine a inventat servetelele? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul servetelelor si ce proprietati au acestea.

Servetelele sunt batiste de mici dimensiuni, fabricate din hartie si sunt folosite, in general, pentru igiena personala a fiecaruia din noi.

Inainte de a aparea servetelele si batistele, spartanii foloseau bucati de aluat numit “apomagdalie” pentru a-si sterge mainile. De aici si obiceiul de a ne sterge mainile cu felia de paine. Romanii foloseau batiste cunoscute sub numele de “sudarium” pentru a se sterge in timpul meselor sau pentru a inlatura transpiratia de pe fata.

Batista de hartie sau servetelul a aparut imediat dupa Primul Razboi Mondial. In anul 1924, primele servetele au fost fabricate sub numele de brand “Kleenex”. Femeilor le era rusine sa ceara, pe timpul razboiului, tampoane sanitare de la vanzatori barbati, astfel s-a nascut ideea de a crea servetele igienice prin presarea la cald aceluiasi material din care se fabricau si tampoanele sanitare.

Hartia a fost folosita in scopuri igienice de secole, dar servetelele de hartie pe care le cunoastem astazi nu au fost produse in masa pana inainte de mijlocul anilor 1940. Servetelele igienice de hartie sunt de obice folosite ca servetele faciale, batiste, hartie igienica sau ca prosoape de bucatarie de hartie.

Productia mondiala este estimata la 21 de milioane de tone de servetele de hartie din care sase milioane de tone sunt produse doar in Europa. Piata europeana a servetelelor ajunge la venituri anuale de aproximativ 10 miliarde de euro si are o crestere de aproximativ 3%. Piata europeana reprezinta in jur de 23% din piata globala.

Proprietatile cheie ale servetelelor sunt: absobtia, greutatea de baza, grosimea, masa (volumul specific), elasticitate, aparenta si comfortul. Servetelele de hartie sunt acum esentiale in viata de zi cu zi.

Cu toate ca folosim hartie pentru a produce servetele, dezvoltarea mental pe care am dobandit-o cu totii de-a lungul anilor ne-a facut sa intelegem ca trebuie sa reciclam pentru a avea parte de servetele igienice noi, acestea fiind o parte esentiala din igiena personala a fiecaruia din noi.

Acum ati aflat cine a inventat servetelele si care sunt proprietatile de baza a acestora. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.