Cine a inventat matura?

Cine a inventat matura?

Cine a inventat matura

Cine a inventat maturaUn obiect foarte bine cunoscut, care si astazi il folosim. Ne ajuta sa facem curat prin casa, sa adunam praful de pe jos mult mai usor. Matura este un obiect indispensabil in casele noastre chiar daca tehnologia ne-a adus obiecte pentru curatenie precum aspiratorul. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat matura? Ei bine, haideti sa aflam impreuna istoria inventarii maturii.

Matura este un obiect folosit la curatenie formata dintr-un manunchi de paie sau nuiele atasate unei cozi cilindrice de lemn. De obicei este folosita in combinatie cu farasul. Primele maturi erau facute din par de animale. Matura avea o importanta majora la curatenia zonei de gatit, aceasta fiind si cea mai murdara parte a casei. Era folosita si pentru curatarea podelelor de lemn.

Matura a aparut in secolul al XVIII-lea, in 1797 mai exact, cand un fermier din Massachusetts a legat un manunchi de sorg si le-a atasat unui par de lemn. Inventatorul maturii se numeste Levi Dickenson, iar inventia lui i-a oferit-o sotiei pentru a o ajuta la curatenie. Sotia a fost foarte fericita de rezultatele obtinute la curatenie si a inceput sa vorbeasca prin vecini despre inventia sotului ei. In scurt timp toata lumea isi dorea sa cumpere o matura pentru casa.

Popularitatea maturii a crescut foarte mult, iar in secolul al XIX-lea a cunoscut un succes imens. In anul 1810 apare masina de fabricat maturi actionata de picior, care revolutioneaza aceasta industrie, iar in anii 1820, oamenii din cultul Shaker-ilor ii imbunatateste forma si aspectul maturii. Se estimeaza ca in 1839 existau 303 fabrici de maturi, iar pana in 1919 erau 1039 si toate acestea erau in estul SUA, aceasta devenind cel mai mare producator de maturi din lume, exprotand maturi in Canada, Europa si Africa de Sud.

Oklahoma devine un centru important pentru productia maturilor, in special ca in acea zona este favorizata pentru cresterea sorgului. In 1906, Oklahoma Broom Corn Company deschide o fabrica de maturi in El Reno. Totusi, importurile de maturi si maturile fabricate cu peri sintetici, a dus la inchiderea multor fabrici din SUA pana in anul 1960.

In zilele noastre, matura traditionala nu si-a mai schimbat prea mult aspectul. Mai comuna este folosirea maturilor sintetice, dar tehnologia a adus la crearea unor noi mijloace de curatenie. O metoda foarte folosita este impinsul maturii, iar datorita acestei metode s-au produs maturi format dintr-o perie mare sintetica si coada atasata la un anumit unghi fata de perie.

Acum stiti cine a inventat matura si care este istoria acesteia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.