Cine a inventat foarfeca?

Cine a inventat foarfeca?

Cine a inventat foarfeca
Cine a inventat foarfeca

Foarfeca

V-ati intrebat vreodata cine a inventat foarfeca? Cine a avut inspiratia si imaginatia de a realiza un obiect atat de util? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul foarfecii si cum a fost inventata aceasta?

Foarfeca este un instrument de taiat operat manual ce consta dintr-o pereche de lame metalice pivotante astfel incat marginile ascutite al fiecarei lame sa se intalneasca atunci cand manerele opuse pivotului se inchid. Foarfeca este folosita pentru a taia diverse materiale precum hartie, carton, folie de metal, plastic, par, ata sau sarma.

Cel mai probabil istoria foarfecii a inceput in jurul anilor 1500 i.Hr. in Egiptul Antic. Cea mai veche forma de foarfeca a fost descoperita in Mesopotamia si are 3000-4000 de ani vechime. Aceasta era o foarfeca cu arc, formata din doua lame de bronz conectate la manere printr-o banda subtire si flexibila, curbata pentru a tine in aliniament cele doua lame si permitea lamelor sa se intalneasca atuntci cand era stransa si se departau atunci cand erau eliberate.

Foarfeca cu arc a continuat sa fie folosita in Europa pana in secolul al XVI-lea, desi foarfeca pivotanta din bronz sau din fier, in care lamele pivotau la un punct intre varfuri si manere, stramosul direct al foarfecii, a fost inventata de romani in jurul anului 100. Aceasta foarfeca nu intrat in uz doar in Roma Antica, ci si in China, Japonia si Korea.

In timpul Evului Mediu si al Renasterii, foarfecele cu arc erau realizate prin incalzirea unei tije de fier sau otel, dupa care era aplatizata, iar capetele erau transformate in lame. Centrul tijei era incalzita, indoita pentru a forma un arc, apoi racita si reincalzita pentru a-i oferi flexibilitate.

Compania “William Whiteley & Sons Ltd.” din Sheffield fabricau deja foarfece in anul 1760, desi se crede ca englezii ar fi inceput comercializarea mult mai devreme. Prima marca inregistrata a fabricii, 332, a fost acordata in anul 1791.

Foarfecele pivotante nu au fost produse la scara larga pana in anul 1761, cand Robert Hinchliffe a fabricat o foarfeca moderna din otel turnat, intarit si lustruit. Hinchliffe a trait in Cheney Square, Londra si este cunoscut ca fiind prima persoana care si-a pus o reclama autoproclamandu-se “un producator excelent de foarfece”.

In anul 1649, in Finlanda alfata sub dominatie suedeza, s-a fondat o fierarie in satul Fiskars aflat intre orasele Helsinki si Turku. In 1830, un nou proprietar a inceput fabricarea de cutiarie, prima din Finlanda, fabricand, printre alte obiecte, si foarfece cu marca Fiskars. In anul 1967, Corporatia “Fiskars” a introdus noi metode de fabricare a foarfecelor.

In secolul al XIX-lea, foarfecele erau fabricate manual, iar manerele erau decorate minutios. Astazi, exista o varietate de foarfece create special pentru diferite scopuri. Inventata pentru a ne ajuta la taierea diferitelor materiale, foarfeca vor ramane intotdeauna o ustensila de neinlocuit din casele noastre.

Acum ati aflat cine a inventat foarfeca si cum a evoluat aceasta de-a lungul anilor. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.