Cine a inventat sapa?
Sapa este o unealta agricola manuala, antica si versatila, folosita pentru a afana pamantul, pentru a-l curata de daunatori (plante nedorite) si pentru a pregati pamantul de o noua recolta. Sapa mai poate fi folosita si pentru a amesteca unele substante precum cimentul sau pentru a face gauri in pamant.
Exista mai multe tipuri de sape cu diferite forme si pentru diferite scopuri. Unele sape pot indeplini functii multiple, altele sunt realizate doar pentru anumite folosinte. Sunt doua clase principale de sape agricole: sapele pentru modelarea pamantului si sape pentru controlul buruienilor de suprafata.
Istoria sapei
Sapa este o tehnologie antica, predatand plugul si, probabil, precedata doar de batul de sapat. In mitologia sumeriana, inventia sapei este atribuita lui Enlil, seful consiliului zeilor. Plugul manual a fost deprins in arta predinastica egipteana, iar sapa a fost mentionata in documente antice precum “Codul lui Hammurabi” (secolul XVIII i.Hr.) si “Cartea lui Isaiah” (secolul VIII i.Hr.).
In unele societati timpurii si in unele culturi traditionale, cultivarea pamantului se facea cu ajutorul uneltelor manuale simple precum betele de sapat sau sapele. Semanatul se facea prin realizarea unor gauri si ingroparea semintelor in acestea, procesul fiind realizat manual cu ajutorul sapelor.
Daunele fizice produse de munca depusa pe termen lung cu o sapa cu maner scurt au fost nenumarate. Deoarece fermierii trebuiau sa stea aplecati de la talie pentru a ajunge la pamant, au ajuns sa sufere de dureri permanente de spate, care le incetineau munca si ii condamnau la repaus fortat. Astfel, la Curtea Suprema din California sapa cu maner scurt a fost declarata ca fiind o unealta nesigura si a fost interzisa in California in anul 1975.
In ultimii 15-20 de ani, sapele au devenit unelte toto mai populare pentru arheologii profesionisti. Desi nu la fel de precisa ca traditionala mistrie, sapa este o unealta ideala pentru curatarea zonelor deschise, de interes arheologic. Este mai rapid de folosit decat o mistrie si realizeaza suprefete mult mai curate decat un excavator. In majoritatea siturilor arheologice, cea mai comuna metoda de sapat cu mistria, in genunchi si aplecat, a fost inlocuita cu metoda de a indeparta pamantul cu sapa.
In zilele noastre, sapa este o unealta populara, dar folosita tot mai rar. Din pricina plugului si a utilajelor agricole tot mai performante, sapa a inceput sa piarda teren, desi, cu siguranta, nu va disparea intru-totul din viata omului.
Acum ati aflat cine a inventat sapa si care este povestea acestei unele agricole. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts