Cine a inventat secera?

Cine a inventat secera?

Cine a inventat secera

Secera

Poate una din cele mai vechi unelte agricole, secera este considerata si o inventie foarte importanta pentru dezvoltarea umana. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat secera? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul secerei si cand a aparut aceasta inventie.

Secera este o unealta agricola cu un maner scurt si cu o lama curbata care poate fi manuita cu o singura mana, de obicei folosita pentru recoltarea culturilor de cereale sau pentru taierea furajelor verzi pentru hranirea animalelor.

Istoria secerei

Aceasta poate fi urmarita pana in Mesopotamia Erei Preneolitice. Un numar mare de lame de seceri au fost excavate din siturile arheologice din jurul Israelului care dateaza din Epoca Epipaleolitica (18 000 – 8000 i.Hr.). Sapaturile din Wadi Ziqlab, Iordania au scos la iveala forme variate de lame de seceri timpurii. Artefactele recuperate variau in lungime si prezentau taisuri zimtate.

Modelul zimtat de secera prezenta un grad de design si fabricare mult mai mare decat alte artefacte descoperite. Lamele de secera descoperite din acea perioada erau realizate din silex, aveau o forma dreapta si in mare parte erau utilizate printr-o maniera de miscare asemanatoare ferastraului spre deosebire de designul mai modern curbat. Aceasta lama dreapta cunoscuta sub numele de “cutitul culegatorilor” a fost folosit in urma cu 10 000 de ani i.Hr. de catre oamenii din partea de est a Marii Mediterane. Silexuri de la aceste seceri au fost descoperite in apropierea Muntelui Carmel, ceea ce sugereaza cultivarea cerealelor in acea zona acum aproximativ 10 000 de ani.

Secera a avut un impact profund asupra Revolutiei Agricole prin asistarea la trecerea la stilul de viata bazat pe agricultura. In momentul de fata este acceptat faptul ca secera a condus direct la “domesticirea” pasunilor salbatice din Orientul Apropiat. Cercetarile asupra ratelor de domesticire ale cerealelor salbatice sub cultivarea primitiva au aratat ca utilizarea secerii in recoltare a fost critica pentru oamenii din Mesopotamia. Sezonul de cultivare relativ scurt in acea zona si rolul critic al cerealelor in Epoca Neolitica au dus la acordarea unei antentii speciale in dezvoltarea si fabricarea secerii fata de celelalte unelte. Standardizarea secerii s-a legat mai mult de dimensiunile acesteia astfel ca inlocuirea sau repararea acesteia putea fi realizata mai rapid.

In Epoca Bronzului, atat in Orientul Apropiat cat si in Europa, secera a ramas o unealta foarte des intalnita. Numeroase seceri au fost gasite ca fiind parte din tezaurul Culturii Campurilor de Urne din Europa, sugerand o importanta simbolistica sau religioasa atasata artefactelor.

Secera descoperita in partea de sud-vest a Americii de Nord are o structura unica. Aceste seceri sunt considerate ca provin din Orientul Indepartat. Artefactele gasite in Arizona si New Mexico au asemanarea unor unelte curbate realizate din coarnele unor capre montane. Exista dovezi care atesta ca bastinasii foloseau aceste seceri pentru a taia iarba. Manerele uneltelor ajutau la descrierea modului de prindere a acestora in asa fel incat portiunea de interior care era folosit pentru taiat, putea servi si la adunarea cerealelor de la suprafata.

In zilele noastre secera este mai putin utilizata, iar, datorita aparitiei coasei, a devenit tot mai putin populara. Noile unelte agricole electrice care taie iarba sau plantele furajere au inlocuit secera, dar aceasta unealta nu s-a pierdut in totalitate, fiind folosita inca de unele persoane. Cu toate acestea, secera va ramane un element important in dezvoltarea agriculturii si a mentalitatii umane.

Acum ati aflat cine a inventat secera si cand a aparut aceasta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.