Cine a inventat tirbusonul?

Cine a inventat tirbusonul?

Cine a inventat tirbusonul
Cine a inventat tirbusonul

Tirbusonul

V-ati intrebat vreodata cine a inventat tirbusonul? Cine a venit cu ideea de a realiza un obiect care si astazi este foarte popular? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul tirbusonului si cand a fost acesta inventat?

Tirbusonul este un instrument de bucatarie folosit pentru a scoate dopurile de pluta din sticlele de vin. In general, este format dintr-o spirala metalica cu varf atasat la un maner. Utilizatorul prinde manerul si insurubeaza varful metalic in dop pana cand spirala este bine insurbata, apoi trage in sus pentru a scoate dopul din sticla. Tirbusonul este necesar deoarece dopurile de pluta sunt mici si netede, fiind greu de prins si tras afara, mai ales cand sunt introduse cu totul in interiorul unei sticle de vin infelxibile. Manerul tirbusonului, de obicei realizat dintr-o bara de lemn orizontala atasata spiralei, permita o aderenta corespunzatoare pentru a usura scoaterea dopului. Unele manere pot folosi si parghii pentru a creste cantitatea de forta care poate fi aplicata asupra dopului.

Istoria tirbusonului

Design-ul tirbusonului ar fi putut deriva de la spirala de arma, un dispozitiv folosit la inceputul anilor 1630 de catre muschetari pentru a inlatura cartusele nefolosite din teava muschetelor.

Este posibil ca tirbusonul sa fie o inventie engelzeasca datorita traditiei berii si cidrului. John Worlidge a descris in lucrarea sa “Tratatul Cidrului” din 1676 ca sticlele de cidru erau etansate cu dopuri de pluta, iar prima referinta despre folosirea unui tirbuson a fost facuta anul 1681 cand a fost descrisa “o spirala folosita pentru scoaterea dopurilor de pluta din sticle”.

In anul 1795 primul patent pentru inventia unui tirbuson a fost acordat preotului Samuell Henshall din Anglia. Acesta a aplicat un disc simplu, astazi cunoscut ca “Butonul Henshall”, intre spirala si tija. Discul impiedica spirala sa intre prea adanc in dop, forteaza dopul sa se roteasca la randul sau, astfel eliminand adeziunea dintre dop si gatul sticlei. Discul a fost proiectat si fabricat intr-o forma putin concava pe partea de jos, astfel ca apasa pe varful dopului si ajuta sa nu se rupa in bucati.

Cutitul de somelier sau cheia de vin este un tirbuson pliabil asemanator cutitului de buzunar si a fost inventat de catre germanul Karl Wienke in anul 1882. Are un brat care se extinde pana la gura sticlei pentru a ajuta ca parghie la scoaterea dopului, iar pliat in maner este o mica lama ce se foloseste pentru a taia ambalajul din jurul gatului multor sticle. Un astfel de tirbuson este mai putin intuitiv de folosit si necesita o experienta mai mare pentru a fi folosit fara a distruge dopul sau vinul.

Tirbusonul cu aripi a fost inventat pentru prima data in anul 1939. Acesta are doua leviere, cate una pe fiecare parte, iar cand spirala este insurubata in dop levierele se ridica. Apasand pe cele doua aripi spirala se ridica si scoate dopul intr-o maniera lina si usoara. Acest model de tirbuson este cel mai popular model din casele oamenilor.

Acum ati aflat cine a inventat tirbusonul si cum a evoluat un obiect atat de simplu. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.