Cine a inventat centura de siguranta ?

Cine a inventat centura de siguranta ?

Cine a inventat centura de siguranta

Cine a inventat centura de sigurantaV-ati gandit vreodata cine a inventat centura de siguranta ? Ei bine, haideti sa vedem cine este inventatorul centurei de siguranta. Centurile de siguranță sunt ca niste hamuri care sunt puse în vehicule pentru a limita traumele sau daunele suplimentare pentru pasageri în timpul accidentelor. Centurile de siguranța, au inceput ca o modalitate de a proteja piloții în avioane, în anii 1800. Beneficiile  centurilor de siguranță au fost descoperit repede. De atunci, ele au devenit un dispozitiv important de salvare în automobile. Stilurile centurilor de siguranță nu s-au schimbat drastic de la originile lor.

George Cayley a fost unul dintre primii ingineri aeronautic din lume. Cayley a creat centurile de siguranță în anii 1800. Avioanele au fost primele vehicule care aveau centuri de siguranță, acestea fiind dotate inca din anii 1930.

Edward J. Claghorn a fost primul care și-a brevetat o centură de siguranță. Claghorn a primit la New York in 1885  numărul de brevete # 312085  pentru creația sa. Acesta a spus ca inventia sa a fost „conceputa pentru a fi aplicate in jurul unei persoane, și prevăzute cu cârlige și alte dispozitive pentru asigurarea persoanei sa ramana intr-un punct fix.”

Prima centura de siguranta sa instalat rapid ca dotare standard la un Ford, modelul anului 1956. Aceste centuri de siguranta au fost numite centuri de siguranta autocrat si au fost brevetate de fratii Kenneth si Bob Ligon. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Statele Unite, centurile de siguranță au un efect semnificativ asupra frecvenței de decese și leziuni care apar ca urmare a accidentelor auto. În medie, centurile reduc decesele și vătămările cu aproximativ 50 %.

Nils Bohlin al Suediei este creditat cu crearea primei centuri de siguranță în trei puncte. Centura Bohlin, care combină bretele si pentru poala, a fost folosita prima dată la un Volvo la sfarsitul anilor 1950.

New York a fost primul stat din Statele Unite ale Americii care a adoptat o lege pentru centura de siguranță, legislația statului New York a intrat în vigoare în 1984. Singurul stat care în prezent nu are o lege pentru centura de siguranță pentru adulți, este New Hampshire.
Barbatii utlizeaza centurile de siguranță mai putin decât  femeile, cu o marjă de aproximativ 10 la suta. În plus, șoferii cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani sunt mai putin probabil sa foloseasca centurile de siguranță decât conducătorii auto care sunt mai batrani de 34 de ani.

Acum stiti cine a inventat centura de siguranta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.