Cine a inventat parasuta?

Cine a inventat parasuta?

Cine a inventat parasuta
Cine a inventat parasuta

Istoria parasutei

V-ati intrebat vreodata cine a inventat parasuta? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul parasutei si in ce domenii este folosita.

Parasuta este un aparat folosit pentru a incetini miscarea unui corp prin atmosfera prin crearea fenomenului de frecare cu aerul. De obicei, parasuta ajuta la incetinirea caderii prin aer a unei persoane sau a unui obiect, pana cand viteza de cadere nu mai pune in pericol viata persoanei sau integritatea obiectului. Totodata, parasuta se foloseste la franarea orizontala a unei aeronave la aterizare.

Cuvantul “parasuta” este un derivat din limba franceza, unde “para” inseamna “scut si “chute” inseamna “cadere”.

Un manuscris chinezesc din perioada 2258 – 2208 i.Hr., relateaza povestea unui zbor cu parasuta. Se spune ca imparatul Sun al Chinei a reusit sa evadeze dintr-un turn inalt cu ajutorul a doua parasute. Deci, putem considera ca imparatul Sun este primul parasutist din istorie.

Cel mai vechi model de parasuta este desenat intr-un manuscris anonim din Italia Renascentista a anilor 1470. Mai tarziu, in jurului anului 1485, Leonardo da Vinci a schitat un model de parasuta mai sofisticat in manuscrisul sau “Codex Atlanticus”. Fezabilitatea formei piramidale a parasutei lui da Vinci a fost testata cu succes in 2000 de catre Briton Adrian Nicholas si din nou in 2008 de catre Luigi Cani.

Croatul Faust Vrancic (italienii il numesc Fausto Veranzio) a analizat schitele lui Leonardo da Vinci si a elaborat un model de parasuta mai imbunatatit. Vrancic a si testat cu succes parasuta in anul 1617, in Venetia. Aceasta testare este considerata primul zbor cu parasuta incheiat cu succes. Aparatul lui Vrancic a fost numit “Homo Volantis” (Omul Zburator).

Prima parasuta moderna a fost inventata la sfarsitul secolului XVIII de catre francezul Louis – Sebastien Lenormand. Acesta a realizat si prima saritura cu parasuta deschisa publicului in 1783. Doi ani mai tarziu, in 1785, Lenormand a fost creditat si pentru inventarea cuvantului “parasuta”, pe care l-a folosit sa descrie functia aparatului.

Tot in anul 1785, Jean – Pierre Blanchard a demonstrat ca parasuta poate fi folosita pentru a cobori cu siguranta dintr-un balon cu aer cald aflat la inaltime. Blanchard a facut acest test pe un caine pe care l-a luat cu el in balon. Ulterior, a mentionat ca a facut si el acest test in 1793, cand balonul sau s-a defectat si a trebuit sa apeleze la parasuta pentru a ateriza in siguranta, dar acest eveniment a fost lipsit de martori.

Pe 22 octombrie 1979, francezul Andre – Jacques Garnerin a efectuat primul salt cu parasuta dintr-un balon, de la o inaltime de 1000 de metri. In 1907, Charles Broadwick obisnuia sa sara cu parasuta dintr-un balon la targuri. In anul 1911, Grant Morton a realizat primul salt cu parasuta dintr-un avion pilotat de Phil Parmalee.

Parasuta a devenit un echipament standard de siguranta pentru aeronave. Nu doar pentru salturi in caz de urgenta, dar si pentru franare la aterizare cu viteza mult prea mare. In domeniul militar, inca din Primul Razboi Mondial, soldatii au folosit parasute pentru a ajunge pe teritoriile inamice. In zilele noastre, exista scoli speciale de parasutism in toata lumea, nu doar pentru viitorii specialisti militari, ci si pentru doritorii de senzatii extreme, saltul cu parasuta fiind considerat un sport extrem.

Acum ati aflat cine a inventat parasuta si in ce domenii se foloseste aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.