Cine a inventat energia eoliana?

Cine a inventat energia eoliana?

Cine a inventat energia eoliana
Cine a inventat energia eoliana

Energia eoliana

In ultima vreme energia “verde”, care nu polueaza, a inceput sa capete tot mai mult interes din partea oamenilor. Desi in multe tari energia eoliana este puternic dezvoltata, altele abia acum demareaza noile proiecte. Ati avut vreodata curiozitatea cine a inventat energia eoliana? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul energiei eoliene si care este istoria acestei inventii.

Energia eoliana este conversia puterii vantului intr-o forma folositoare de energie, precum folosirea turbinelor eoliene pentru a produce energie electrica, mori de vant pentru energie mecanica, pompe eoliene pentru pomparea apei sau pentru scurgeri sau velele pentru punerea in miscare a navelor maritime.

Istoria energiei eoliene

Energia eoliana a fost folosita inca de pe vremea cand oamenii au inceput sa instaleze vele in fata vantului. De mai bine de doua milenii masinariile operate de vant au macinat cereale si au pompat apa. Energia eoliana a fost larg raspandita si nu era limitata de rapiditatea fluxurilor sau mai tarziu, de necesitatea surselor de combustibil. Pompe operate de puterea vantului au drenat polderele din Olanda, iar in regiunile aride precum Vestul Mijolciu American sau Outback-ul Australian, pompele eoliene furnizau apa pentru animale si pentru motoarele pe abur.

Prima moara de vant folosita pentru producerea electricitatii a fost construita in Scotia in iulie 1887 de catre profesorul James Blyth de la Colegiul Anderson din Glasgow. Turbina eoliana al lui Blyth cu o inaltime de 10 metri si cu aripi de panza, a fost instalat in propria curte a casei de vacanta din Marykirk, Kincardineshire si a fost folosita pentru a incarca acumulatori, dezvoltati de francezul Camille Alphonse Faure, pentru iluminatul casei. Blyth a oferit surplusul de electricitate locuitorilor din Marykirk pentru iluminatul stradal, totusi, acestia au refuzat oferta deoarece credeau ca electricitatea este “lucrarea diavolului”. Desi a construit ulterior o turbina eoliana care sa furnizeze energie in caz de urgenta Azilului de Nebuni, Infirmeriei si Dispensarului locale din Montrose, inventia nu a castigat niciodata popularitate deoarece tehnologia nu era considerata ca fiind viabila din punct de vedere economic.

In Cleveland, Ohio, o masinarie mai mare si mai puternica a fost proiectata si construita in iarna anului 1887-1888 de catre Charles F. Brush. A fost construita de catre compania sa de inginerie la casa acestuia si a functionat din 1886 pana in 1900. Turbina eoliana a lui Brush avea un rotor de 17 metri in diametru si a fost montat pe un turn de 18 metri inaltime. Desi era mare dupa standardele zilelor noastre, masinaria producea numai 12 kW. Dinamul conectat la trubina era folosit fie pentru a incarca un banc de baterii, fie pentru a opera aproximativ 100 de becuri , trei lampi cu arc si diferite motoare din laboratorul lui Brush.

Odata cu dezvoltarea energiei electrice, energia eoliana si-a gasit noi aplicatii in iluminarea cladirilor la distanta fata de energia generata la nivel central. De-a lungul secolului XX s-au dezvoltat in paralel mici centrale eoliene potrivite alimentarii fermelor sau resedintelor si generatoare eoliene pentru o scara mai mare de utilitate care puteau fi conectate la retelele de electricitate pentru folosirea energiei la distanta. In zilele noastre exista generatoare eoliene de la cele mai mici centrale folosite pentru incarcarea bateriilor unor case izolate pana la ferme eoliene marine capabile sa produca cantitati de energie apropiate de gigawatt care furnizeaza electricitate retelelor nationale.

Acum ati aflat cine a inventat energia eoliana si care este istoria acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.