Cine a inventat busola ?

Cine a inventat busola ?

Busola

Cine a inventat busolaV-ati intrebat vreodata cine a inventat busola ? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul busolei .Prima busola a fost inventat in China antica, si a fost dezvoltata in scopul de a ajuta practica Feng Shui. Aceasta practica implica aliniera de sine cu planeta. Vechii chinezi au folosit busola pentru a ajuta la dirijarea catre o viata echilibrata si o unitate cu pamantul.

Busola a fost reconditionata si a inceput sa fie utilizata in modul in care aceasta este frecvent folosita azi. Busola ofera directii pentru turisti, oameni care calatoresc pe uscat, pe mare sau pe cer, ei le folosesc cel mai des. Este un instrument de navigatie si este indicat pentru calatorii.

Inainte de busola, navigatia pe mare era realizata cu ajutorul reperelor si a corpurilor ceresti. Desi exista un dezacord cu privire la momentul in care busola a fost inventata, exista unele referinte care sa ateste vechimea busolei. Wang Xu a scris in secolul al 4-lea i.Hr., ca magnetul atrage fierul. In 1088, Shen Kuo a scris despre frecarea unui ac cu un magnet, pentru ca acul sa se magnetizeze. Zhu Yu a scris despre prima utilizare efectiva a unui ac magnetizat in scopuri de navigatie in 1119.

Busola nu este o referinta in lumea araba pana la aproximativ 1282. Aceasta a fost folosita in 1187 in Canalul Manecii si in 1269 o busola cu ac plutitor este descrisa in scopuri astronomice, precum si o busola pentru uscat folosita de navigatori. Busola a intrat repede in utlizarea calatoriilor din timpul iernii deoarece inainte de busola nu aveai incredere sa pleci undeva cand vedeai ca cerul este nedemn de incredere.

In secolul al 14-lea o busola magnetica care avea, un cadran solar universal a fost inventat de catre Ibn al-Shatir. In aceasi epoca navigatorii arabi au introdus o busola cu 32 de puncte. In 1300 busola marinarului pentru uscat a fost inventata in Europa. Flavio Gioja este creditat cu perfectionarea busolei marinarilor pentru suspendarea unui ac pe un card de busola.

Busola cu rulmenti permitea luarea de rulmenti  prin aliniera acestora cu linia lubber a busolei. Busola pentru supravietuitori  este proiectata pentru a ajuta realizarea unei harti prin masurarea reperelor si masurarea unghiurilor orizontale. Ambele tipuri de busole au fost in uz comun de la inceputul secolului 18. Busola de „buzunar” a fost redusa in dimensiuni pentru a fi tinuta cu o singura mana. Un brevet pentru busola de mana a fost acordat in 1885. Gunnar Tillander a inventat o noua busola rulment in 1928.  Designul sau a avut , de asemenea, un raportor construit si prin 1932 a fost infintata compania SIlva care vandeau busola Silva.

Busolele cu lichid au fost adaptate pentru aeronave, in 1909 de catre FO Creagh-Osborne. El a folosit un mix de alcool si apa distilata pentru a amortiza cardul busolei. El a adoptat in curand proiectul sau pentru un model de buzunar ca sa fie utilizat de infanterie. Tuomas Vohlen a creat o busola celuloida , usoara , care se purta la incheietura mainii. Designul a dus direct la busola cu lichid de astazi. Busolele pot fi gasite in ceasuri, telefoane mobile si alte dispozitive electronice  si sunt concepute pentru a furniza date pentru microprocesoare. Receptoarele GPS pot atinge o precize de  0,5 °.

Acum stit cine a inventat busola. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.