Cine a inventat geometria ?

Cine a inventat geometria ?

Cine a inventat geometria

Cine a inventat geometriaGeometria este in existenta din anul 3000 i.Hr., in civilizatiile antice din Babilon si Egipt, dar a fost un sistem matematic fara nume. Se poate concluziona ca , inventatorul geometriei a venit de la oricare dintre aceste civilizatii. Civilizatiile antice indiene aveau, de asemenea, inregistrari din versiunile anterioare ale geometriei. In timpul perioadei de vedica, mai multe sutre contineau instructiuni geometrice cu privire la modul de a construi altare de foc. Una dintre aceste sutre era Satapatha Brahmana.

Un alt sutra a fost Sutra Sulba, care contine cele mai timpurii teoreme ale lui Pitagora. In perioada clasica, celebrul matematician hindus Brahmagupta a formulat faimoasa sa teorema din geometrie. China are , de asemenea, mai multe artefacte si inregistrari antice din geometria veche.In anul 179 d.Hr,apare o  inregistrare celebra numita  ” noua capitole asupra artelor matematice”.

Un alt record celebru chinez al geometriei antice este Sea Island, manualul de matematica a lui Liu Hui. Arabii au avut , de asemenea, propria versiune de geometrie, Al-Jabrwa-al-Muqabilah, este una dintre cele mai cunoscute artefacte care inregistreaza folosirea geometriei de arabi in anul 600 d.Hr.

Geometria universala folosita astazi  este mentionata ca geometria euclidiana. In anul 300 i.Hr. matematicianul greu Euclid a adunat cele mai comune concepte din geometrie in timpul sau si, de asemenea, a adaugat propriile sale teoreme originale. El a organizat toate acestea intr-o singura carte numita Elemente de geometrie. Cartea contine ceea ce este astazi cunoscuta ca notiuni comune si principiile geometriei fundamentale.

Desi Euclid este considerat „parintele geometriei”, geometria moderna a inceput in cele din urma in secolul 16, odata cu aparitia geometriei analitice. Geometria non-euclidiana a luat fiinta in secolul 19 cu mai multe probleme postulate la suprafata despre Euclid. Cu toate acestea , geometria predata astazi in universitati si colegii este direct creditata  pentru eforturile lui Euclid  in organizarea de astfel de cunostinte vechi.

 Chiar și în 300 î.Hr., geometria a fost recunoscuta a fi nu doar pentru matematicieni. Oricine poate beneficia de învățarea de bază a geometriei, care te invata  cum să urmezi liniile de raționament, cum se spun exact ceea ce este destinat, și mai ales cum  sa demonstrezi conceptele de bază urmând aceste linii de raționament. Având un curs în geometrie este benefic pentru toți studenții, care vor găsi că invatatul este pentru a motiva și  a dovedi convingător ca  este necesara pentru fiecare profesie. Este adecvat sa luam in considerare ca Euclid este inventatorul geometriei moderne.

Acum stiti cine a inventat geometria . Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

1 COMENTARIU

comments user
AndreiUȚU

Injura-las pe cel ce a inventat-o !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.