Cine a inventat algebra ?

Cine a inventat algebra ?

Algebra

Cine a inventat algebra

Algebra constituie o ramura a matematicii, derivata din aritmetica.

Babilonul antic – principiile matematice ale algebrei isi au radacinile in istoria indepartata cu babilonieni. In 1900 i. Hr. babilonienii au folosit algebra pentru a rezolva  patru variabile necunoscute. In acel moment , grecii si chinezii au folosit metode geometrice pentru a rezolva probleme matematice, in loc de a utiliza ecuatii algebrice. Babilonienii au fost primii oameni care au utilizat formule algebrice pentru a rezolva problemele, dar nu au rafinat practica.

Diophantus si aritmetica lui- un matematician pe nume Diophantus, care a trait in vechea Alexandria in jurul anului 200 d. Hr. a pus bazele unor metode algebrice de rezolvare a problemelor. Diophantus a scris Aritmetica, o carte care descrie cum se rezolva anumite probleme. Din pacate, Diophantus nu avea o metoda unica de rezolvare a problemei care sa lucreze pentru toate ecuatiile algebrice, metodele sale au fost extrem de specializate, si ceea ce rezolva o problema , nu functiona si pentru urmatoarea. Metodele standard nu au aparut pana ce Al-Khwarizmi a redefinit algebra in cartea sa.

Contributiile indiene in algebra- Brahmagupta a fost un astronom si matematician indian. Matematica Brahmagupta a fost in mare parte legate de lumea fizici, numita astronomie, in loc sa fie concentrat pe matematica lui. Lucrarea sa principala, tratatul rectificat de Brahma se ocupa mai mult cu aplicarea practica a matematici in loc sa se ocupe cu matematica in sine. Brahmagupta a dezvoltat mai multe formule algebrice importante, inclusiv ecuatia liniara, ecuatia de gradul doi si ecuatii nedeterminate. Brahmagupta a pus bazele pentru urmatorul lucru important care a urmat.

Cartea rezumatului de calcul prin transpunere si reducere- acest titlu apartine cartii care a contribuit la dezvoltarea algebrei moderne. Scrisa de matematicianul musulman Muhammad. Iar Al-Jabr care a aparut de la carte, a oferit modalitati de a rezolva problemele matematice folosind sisteme algebrice. Cuvantul „algebra” provine de la „Al-Jabr” titlu cartii in araba, care inseamna „reuniune”. In timp ce alti matematicieni au contribuit la evolutia algebrei, Al-Khwarizimi este considerat in general parintele algebrei pentru contributiile sale in domeniu.

Al-Khwarizimi a reusit sa vina cu un sistem unificat de rezolvare a problemelor generalizate, spre deosebire de solutiile problemelor specifice ale lui Diophantus. Unele dintre metodologiile elgebrice ale lui Al-Khwarizimi este inca folosite si astazi si este pe buna dreptate creditat cu aducerea evolutiilor mari.

Algebra moderna- De cand Al-Khwarizimi si alti matematicieni au adaugat contributiile lor la dezvoltarea de algebra. Multe dintre ecuatiile si doveziile lui Al-Khwarizimi sunt inca folosite si astazi, dar asa sunt contributiile matematicienilor , cum ar fi Gottfriend Leibniz, fondatorul algebrei booleene.

Acum stiti cine a inventat algebra. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.