Cine a inventat banca?

Cine a inventat banca?

Cine a inventat banca
Cine a inventat banca

Banca

Cu totii stim ca locul cel mai bun de a imprumuta bani este banca. Sau daca dorim sa depunem bani in ideea deschiderii unui depozit bancar in care dobanda ne este favorabila, iar banii se inmultesc in siguranta, banca este locul unde putem face acest lucru. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat banca? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul bancii si care este istoria acesteia.

O banca este un intermediar financiar care accepta depozite si canalizeaza acele depozite prin activitati de imprumut, fie prin imprumut direct, fie prin piata de capital. O banca leaga clientii care au deficid de capital cu cei cu surplus. Datorita importantei acestora in sistemul financiar si a influentei in economiile nationale, bancile sunt foarte bine reglementate in majoritatea tarilor.

Istoria bancii depinde de istoria banilor, adica oamenii au inceput sa inteleaga valoarea bunurilor si au inceput sa se targuiasca si sa faca schimburi cu cereale sau animale. Aceste trocuri au existat inca din anul 9000 i.Hr.

Posibilitatea relatiilor economice stabile a fost mult mai imbunatatita odata cu trecerea de la dependenta de vanatoare si cules la parctici agricole, in Cornul Abundentei aproximativ acum 10 000 de ani, in nordul Chinei acum 9500 de ani, in Mexic acum 5500 de ani si in partile estice a Statelor Unite contemporane acum aproximativ 4500 de ani.

Bogatiile au fost adesea depozitate in temple si in trezorerii in acele perioade. Primele forme de banci erau folosite exclusiv de catre conducatori pentru a finanta festivalurile mai importante si mai mari si pentru a acoperi cheltuielile de constructii.

Obiecte numite “jetoane de schimb” fabricate din argila au fost recuperate din siturile arheologice din Orientul Apropiat, care dateaza unei perioade ce incepe in 8000 i.Hr. si se incheie in 1500 i.Hr.. Acestea se presupune a fi folosite ca metode de consemnare a productiei agricole. Tipuri de registre care tineau contabilitatea schimburilor comerciale de plati. O asemenea activitate bancara este consemnata in “Codul lui Hammurabi”, o tableta timpurie din argila ce dateaza din aproximativ 1700 i.Hr., ceea ce demonstreaza ca activitatile bancare erau destul de dezvoltate pentru a justifica legile care guverneaza operatiunile bancare.

Primii bancheri din Grecia Antica au fost agentii de schimb valutar si camatarii care erau prezenti in piete sau la festivaluri unde schimbau monedele negustorilor straini in valuta locala. Imperiul Roman a mostenit spiritul capitalismului de la greci. In perioada Imperiului, depozitele bancare publice au incetat treptat sa fie tinute in temple si au inceput sa fie tinute in locatii private. Cea mai veche dovada inregistrata care arata practicile bancare dateaza din anul 325 i.Hr. Avand datorii, plebii erau nevoiti sa imprumute bani.

Primele banci au fost “bancile negustorilor” pe care negustorii de cereale din Italia le-au inventat in Evul Mediu. Cum negustorii si bancherii din Lombardia au crescut in statut bazandu-se pe puterea culturilor de cereale lombarde, multi evrei care au fugit de presecutiile spaniole au fost atrasi de comert. Acestia au adus cu ei si practicile antice ale drumurilor matasii din Orientul Mijlociu si Indepartat.

In Genova anului 1156 a avut loc semnarea primului contract de schimb valutar. Doi frati au imprumutat 115 lire genoveze si au fost de acord sa le plateasca bancherilor in Constantinopol suma de 460 de bizanti la o luna dupa ce ajung in acel oras. In urmatorul secol asemenea contracte au crescut rapid, in special cand profiturile din diferentele de timp nu incalcau legile canonice impotriva camatariei.

Originile bancilor moderne pot fi urmarite pana in Italia medievala si inspre inceputurile Renasterii, in orasele din nordul tarii precum Florenta, Lucca, Siena, Venetia si Genova. Familiile Bardi si Peruzzi au dominat sistemul bancar in Florenta secolului XIV, stabilind sucursale in multe parti ale Europei. Una din cele mai faimoase banci italiene a fost Banca Medici, fondata de Giovanni di Bicci de’ Medici in anul 1397. Prima banca de stat pentru depozite, Banca di San Giorgio, a fost fondata in anul 1407 in Genova.

Practicile bancare moderne, inclusiv sistemul bancar fractionar cu rezerve si emiterea bancnotelor, au inceput in secolele XVII si XVIII. Negustorii au inceput sa-si depoziteze aurul la aurarii din Londra, care detineau seifuri private si cereau o taxa pentru servicii. Pentru fiecare depozit, aurarii emiteau certificate in care erau trecute cantitatea si puritatea metalului pe care il tineau in posesie. Aceste certificate nu puteau fi atribuite, doar posesorul original putea sa ridice bunurile depozitate.

Banca Angliei a fost prima care a inceput emiterea permanenta de bancnote in anul 1695. Banca Regala a Scotiei a stabilit prima dobanda in anul 1728.

Cea mai veche banca inca existenta este Monte dei Paschi di Siena, amplasata in Siena, Italia, care functioneaza continuu inca din 1472. Este urmata de Berenberg Bank din Hamburg (din 1590) si Sveriges Riksbank din Suedia (din 1668).

Acum ati aflat cine a inventat banca si ce rol joca aceasta in economia unei tari. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.