Cine a inventat chipsurile?

Cine a inventat chipsurile?

Cine a inventat chipsurile

Cine a inventat chipsurileCu totii am gustat cel putin o data in viata crocantele chipsuri. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat chipsurile? Cine este inventatorul chipsurilor? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cum au aparut chipsurile.

Chipsurile sunt felii subtiri de cartofi, prajite sau puse la cuptor pana devin crocante. Se servesc de obicei ca aperitiv, garnitura sau ca gustare. Chipsurile obisnuite sunt prajite si sarate, dar mai sunt si alte soiuri ce folosesc diferite arome si ingrediente, inclusiv condimente, ierburi, branza si arome exotice.

Conform unei povesti traditionale, reteta originala de chipsuri a fost creata in Saratoga Springs, New York. Versiunile populare relateaza ca acest lucru s-a intamplat pe 24 august 1853 si ii este atribuit lui George Crum, un bucatar, nativ-american pe jumatate, ce lucra la restaurantul “Lake House Moon”.

Crum a avut de-a face cu un client nemultumit caruia nu i-au placut cartofii prajiti preparati de acesta, pe motiv ca erau prea grosi si nu erau destul de crocanti. Iritat, Crum a taiat, in bataie de joc, felii foarte subtiri de cartofi pe care le-a prajit foarte bine pana au devenit prea crocante pentru a mai putea infige furculita in ele. Si pentru ca razbunarea sa sa fie completa, a turnat si mai multa sare decat de obicei. Spre surprinderea lui Crum, clientul a fost de-a dreptul extaziat de noua varianta de cartofi prajiti si l-a felicitat pe bucatar pentru maiestria lui.

Astfel au luat nastere chipsurile. Au fost imediat numite “Saratoga Chips”, nume ce a persistat pana pe la mijlocul secolului XX, si au devenit specialitatea casei. In plus, alte restaurante din zona au introdus acest produs in meniul lor. George Crum a devenit un bucatar foarte cunoscut si din anul 1860, si-a deschis propriul restaurant pe malul Lacului Saratoga, “Crum House”, unde servea chipsuri din partea casei la fiecare masa.

Deoarece in acea perioada cartofii erau curatati si taiati manual, productia de chipsuri a fost limitata. Erau vandute doar in restaurante si la nivel mic, ambalate in pungi. Abia din secolul XX, odata cu inventia unei masinarii de curatare si taiere, chipsurile au inceput sa fie vandute pentru consum in masa.

Compania “Mike-sell’s Potato Chip”, fondata in 1910, este identificata ca fiind “cea mai veche companie de chipsuri din SUA”. “Tri-Sum Potato Chips”, fondata in anul 1908 cu numele de “Leominster Potato Chip Company”, pretinde ca este prima companie producatoare de chipsuri din SUA.

Chipsurile vandute in piete erau tinute in cutii sau in containere de sticla si erau livrate cu ajutorul vagoanelor trase de cai. La inceput, chipsurile erau ambalate in cutii sau butoaie, iar dezavantajul era ca in partea de jos a butoaielor chipsurile erau statute si se marunteau. Punga de chipsuri timpurie era, de fapt, o hartie de ceara capsata la capeti.

Un antreprenor din Monterey Park, California, pe nume Laura Scudder, a venit cu ideea de a produce saculeti din hartia de ceara pentru a tine chipsurile in ei, astfel s-a redus sansele de faramitare, iar chipsurile ramaneau proaspeti si crocanti. Aceasta inovatie, impreuna cu inventia celofanului, au permis ca chipsurile sa devina un produs de masa pe piata. Astazi, chipsurile sunt ambalate in pungi de plastic, in care se introduce si gaz de nitrogen inainte de etansare, pentru a prelungi termenul de valabilitate si pentru a oferi protectie importiva strivirii.

Chipsurile de cartofi sunt o parte predominanta pe piata gustarilor alimentare in tarile occidentale. La nivel mondial, piata chipsurilor a generat venituri totale de 16,49 miliarde de dolari in 2005.

In zilele noastre, toti mancam, daca nu, cel putin am gustat chipsuri. Mai nou aromele exotice sau chipsurile cu arome traditionale isi fac loc printre preferatele clientilor.

Acum ati aflat cine a inventat chipsurile si cum au aparut acestea. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.